Hlavní obsah

S Keenanem přicházejí do Calgary změny i obavy

CALGARY

Rozporuplné pocity se rozlily v myslích fanoušků hokejistů Calgary Flames poté, co byl novým trenérem týmu jmenován Mike Keenan. Kouč proslulý svými nekompromisními metodami a neurvalým chováním vůči hráčům má pomoci vzkřísit slávu klubu čekajícího na velký úspěch od roku 1989, kdy získali Stanley Cup. Od té doby Flames vyjma roku 2004, kdy byli ve finále, nikdy nepřešli přes první kolo play-off.

Článek

Calgary se přitom může pyšnit dobře složeným kádrem. V brance je zkušený Fin Kiprusoff, v obraně spolehliví Regehr, Hamrlík a stále se lepšící Phaneuf, v útoku střelci Iginla a Langkow, šikovní Tanguay, Huselius, Lombardi doplnění veterány Amontem a Conroyem. Přesto v prvním kole play-off dokázali porazit Detroit jen dvakrát a se sezónou se rozloučili.

Minulý týden byl pak hlavní trenér Jim Playfair sesazen na místo asistenta a jeho pozici převezme Keenan. Kouč, který kdysi patřil v historické tabulce NHL k těm nejúspěšnějším, vedl Kanadu na Kanadských pohárech 1987 a 1991, a v roce 1994 získal Stanley Cup s New York Rangers. Jeho poslední trenérské štace v St. Louis, Bostonu, Vancouveru a Floridě však příliš úspěšné nebyly. Za posledních třináct let vyhrál tým NHL pod Keenanovým vedením pouze jednu jedinou sérii play-off - při cestě New York Rangers za Stanley Cupem.

Jak Keenana vezmou hvězdy týmu?

"Pokud se má náš tým dostat tým na vyšší úroveň, on je výbornou volbou. Společně s Mikem a Jimmym (Playfairem) můžeme udělat v naší organizaci užitečné změny," tvrdí generální manažer Calgary Darryl Sutter, jenž je dobrým přítelem Keenana a uznává jeho trenérské metody. Dobře je poznal jako hráč, když hrával pod Keenanem v Chicagu.

Otázkou je, jak budou sedět největším hvězdám Flames. Jarome Iginla i brankář Miikka Kiprusoff se příští léto stanou volnými hráči a je známo, že Iginlovi příliš nesedly Sutterovy trenérské metody (do značné míry ovlivněné Keenanem) při jeho působení na lavičce v letech 2002-2006. A také Kiprusoff má rád svůj klid, o který asi při zápasech s Keenanem lehce přijde. Přitom právě na těchto klíčových hráčích do značné míry závisí úspěch mužstva.

Sutter: Mike je vášnivý chlapík

Keenan se s nimi zřejmě mazlit nebude. "Hráči mají hrát jeden za jednoho a žít jako jeden tým. Když zkoušíte posílit jejich týmového ducha, někteří lidé nechtějí změny akceptovat. Pak je třeba použít přísné metody," dal nový kouč najevo svou filozofii už při první tiskové konferenci.

"Pokud to nebude velmi nutné, tak nebudeme dělat změny," snažil se mírnit obavy Sutter a snažil se celou věc odlehčit. "Mike je vášnivý chlapík, který chce opět pracovat se špičkovým mužstvem," dodal na adresu Keenana. Ten už se vyjádřil ve smyslu, že by rád v Calgary ukončil svou trenérskou kariéru.

Reklama

Související témata: