Hlavní obsah

Hokejový brankář Burke ukončil kariéru

TORONTO

Po devatenácti sezónách v NHL se rozhodl ukončit kariéru hokejový brankář Sean Burke. Čtyřicetiletý Kanaďan se v uplynulé sezóně dokázal vrátit z farmy Tampy Bay na výsluní a sezónu dochytal v Los Angeles, nyní se ale rozhodl, že v hokeji už zažil dost. Své rozhodnutí oznámil v úterý prostřednictvím hráčské asociace NHLPA.

Článek

"Jsem rád, že jsem mohl zažít tak dlouhou a pestrou kariéru mezi profesionály," uvedl Burke ve svém prohlášení.

V kariéře si zahrál v dresech devíti měst z kanadskoamerické NHL, mezi jinými i v Hartfordu, s nímž zažil v roce 1997 i stěhování do Caroliny. Nakonec se jeho statistiky zastavily na 820 zápasech v NHL, což ho řadí na 12. místo mezi všemi brankáři v historii soutěže. Díky tomu, že se Hartford obvykle neprobíjel do play-off, býval Burke poměrně častým účastníkem mistrovství světa. Jen mezi lety 1987 a 1991 proto oblékl kanadský dres ve více než stovce utkání. O rok později potom vybojoval s reprezentací bronz na olympiádě v Albertville.

Po skončení kariéry se chce především věnovat rodině. Nebude to nic nového, ještě jako aktivní hráč se výrazně podílel na charitativních akcích NHL, jejichž výtěžek směřoval k dětem. Rád by ale zůstal co nejblíže i hokeji.

Reklama