Hlavní obsah

Plekanec zařídil hattrickem výhru Montrealu nad Bostonem

NEW YORK

Český útočník Tomáš Plekanec z Montrealu se v nedělním přípravném utkání na nový ročník NHL zaskvěl hattrickem a výrazně se podílel na vítězství 4:3 nad Bostonem. Dvěma body za gól a asistenci přispěl k výhře Chicaga nad St. Louis Martin Havlát. Jednou trefou pomohl k porážce Columbusu od Buffala 2:3 po samostatných nájezdech Aleš Kotalík, který byl navíc i úspěšným exekutorem v rozstřelu.

Článek

Plekanec v Halifaxu opanoval první polovinu utkání. Poprvé se trefil ve čtvrté minutě, kdy tečoval střelu Bryana Smolinského. Za deset minut zvýšil po zakončení z levého křídla bekhendem a asistenci si připsal i jeho krajan Roman Hamrlík. V polovině zápasu v další přesilovce dorazil vicemistr z loňského světového šampionátu v Rize pokus Michaela Rydera.

Boston sice snížil v 38. minutě, kdy se prosadil po přihrávce Davida Krejčího Chuck Kobasew, ale ještě na konci druhé části vrátil Montrealu tříbrankové vedení Chris Higgins. Boston pak zmírnil porážku, když skórovali Glen Murray a po další asistenci Krejčího devět sekund před koncem Phil Kessel.

Havlát se střelecky prosadil už po 41 vteřinách z dorážky. Hokejisté Blues ale rychle vyrovnali a v 24. minutě otočil stav Eric Brewer po akci, do které se zapojil i Martin Ručinský. Chicago ale díky Jasonu Williamsovi, jenž zaznamenal dva góly a asistencí, obrátilo ještě v druhé části na 4:2. Na druhou trefu Williamsovi přihrál Havlát. St. Louis dokázalo už jen snížit.

Kotalík v 26. minutě v početní převaze smazal náskok, který domácímu Columbusu získal v úvodu Derek MacKenzie. V závěrečném dějství odpověděl na trefu Sergeje Fjorodova Jason Pominville a musely rozhodovat nájezdy. V nich byli úspěšní za Sabres Maxim Afinogenov a Kotalík, za Blue Jackets neproměnili Adam Pineault a Fjorodov.

Obhájce Stanleyova poháru Anaheim uzavřel svůj program v přípravných zápasech vysokou výhrou před vlastním publikem nad Vancouverem 5:0. Dvěma góly se na tom podílel Ryan Getzlaf a předvedl se i Bobby Ryan, dvojka draftu z roku 2005 za Sidneym Crosbym, který zaznamenal čtyři asistence. Gólman Jason Hiller si připsal čisté konto díky 40 úspěšným zákrokům. Ducks dnes cestují do Londýna, kde v sobotu otevřou proti Los Angeles nový ročníku NHL.

Výsledky přípravných zápasů na NHL:
Montreal - Boston 4:3 (2:0, 2:1, 0:2)
Branky: 4., 14. a 30. Plekanec (na druhou Hamrlík), 39. Higgins - 38. Kobasew (Krejčí), 45. Murray, 60. Kessel (Krejčí).
Columbus - Buffalo 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 3. MacKenzie, 43. Fjodorov - 26. Kotalík, 56. Pominville, rozhodující sam. nájezd Afinogenov.
Chicago - St. Louis 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)
Branky: 27. a 36. Williams (Havlát), 1. Havlát, 38. Bourque - 2. Stempniak, 24. Brewer (Ručinský), 53. Woywitka.
Anaheim - Vancouver 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky: 5. a 17. Getzlaf, 23. Beauchemin, 26. Perry, 51. Bertuzzi.

Reklama