Hlavní obsah

Hlinku v Coloradu překvapilo, jak velký prostor na ledě dostal

DENVER

Premiérové tři zápasy v zámořské NHL má za sebou český útočník Jaroslav Hlinka. Nejproduktivnější hráč minulé extraligové sezóny v létě odešel do Colorada a v novém působišti se rychle zabydlel. V nedělním utkání dokonce nastoupil v centru elitního útoku Avalanche společně s Joe Sakikem a Andrewem Brunettem.

Článek

"Věřil jsem si, že se prosadím. Jinak bych sem ani nejezdil. Jen mě trochu překvapilo, že jsem od začátku dostal takový prostor na ledě. Myslel jsem si, že se k němu budu muset postupně propracovávat. Doufám, že se v této pozici udržím až do konce sezóny," řekl Hlinka v telefonickém rozhovoru.

Třicetiletý útočník nejprve nastupoval ve druhé formaci s Paulem Stastným a Brunettem, před zápasem se San Jose ale kouč Joel Quenneville udělal změnu a členy první a druhé formace promíchal. "Sakic je jeden nejlepších hráčů na světě, takže to bylo dobré," pochvaloval si svého hvězdného spoluhráče Hlinka.

Při vysoké výhře svého týmu 6:2 si však nepřipsal ani jeden kanadský bod. "Každý zápas nejde dělat body. Vždy se daří někomu jinému. Hlavní je, že jsme vyhráli. Teď nás čeká menší pauza až snad do pátku, budeme trénovat, takže bude dobrá pohoda," uvedl český útočník, jenž si hned při své premiéře připsal dvě asistence. Celkově je zatím v Denveru spokojený. "Odehráli jsme ale teprve třetí zápas, takže jsme na úplném začátku. Jsem ale rád, že se nám docela daří. Tedy až na nepovedený zápas v Nashvillu," poukázal Hlinka na porážku Lavin 0:4.

Hlinka věří v brzské vstřelení branky

Mistr světa z Německa 2001 byl v přípravných zápasech nejproduktivnějším českým hráčem v zámoří. V šesti utkáních nasbíral sedm bodů, všechny za přihrávky. Na první gól za Atlantikem tak stále čeká. "Každý chce dát gól a já nejsem výjimka. Jsem tu i od toho. Nijak se tím ale nestresuji. Před začátkem zápasu si na to vzpomenu a řeknu si, že by to chtělo branku, ale ne že bych na to před každým střídáním myslel," přiznal Hlinka, který věří, že se brzy mezi střelce zapíše. "Přípravu nepočítám. V NHL mám za sebou teprve tři zápasy, což není moc. Brzy mi to tam ale snad spadne," uvedl.

V novém působišti mu hodně pomáhá krajan Milan Hejduk, který dres Colorada obléká již od roku 1998 a je tak po Sakikovi druhým nejdéle působícím hráčem v týmu. "Hodně mi pomáhá, hlavně v nehokejových věcech a ulehčuje mi to. Jsem rád, že tady mám takového spoluhráče," řekl Hlinka na adresu svého reprezentačního parťáka. Přítomnost rodiny Hejdukových ocenila i jeho manželka Klára, která s dětmi do Spojených států před nedávnem přicestovala. "Tráví spolu volný čas," prozradil. Momentálně se však Hlinkovi věnují hlavně zabydlení řadového domku, který si před několika dny našli.

Až tak výjimeční hráči v NHL nejsou

Jen 179 cm vysoký útočník se mezitím zabydlel v NHL. Svůj styl však měnit nemusel. "Je to trochu jiný hokej, je tady spousta kvalitních hráčů. Je to rychlejší, důraznější, na menším kluzišti. Evropský hokej je ale taky na vysoké úrovni, takže to tak velký rozdíl není. Až tak výjimeční hráči tady nejsou. Nepřevyšuje to hokej, na který jsem byl zvyklý," porovnával Hlinka. Hodně mu navíc prý pomáhají zkušenosti z reprezentace. "Hrál jsem na řadě mistrovství světa, a to se hokeji v NHL minimálně vyrovná," řekl účastník šesti šampionátů.

Klíčová postava tažení pražské Sparty za mistrovským titulem v minulých dvou sezónách stíhá sledovat i výkony svých bývalých spoluhráčů. "Klukům se zatím daří a doufám, že to bude pokračovat. Hrají výborně," uvedl Hlinka, který je v kontaktu hlavně s masérem Hynkem Svobodou a útočníkem Tomášem Netíkem. "Informace mám i od táty, takže toho vím hodně," podotkl. Ve spojení je i s kamarády Davidem Výborným a Janem Hlaváčem, kteří také působí v NHL. "Docela často si voláme," uvedl Hlinka.

Reklama

Související témata: