Hlavní obsah

Hejduk se stal první hvězdou týdne NHL, Hašek druhou

NEW YORK

Čeští hokejisté ovládli anketu o nejlepšího hráče týdne zámořské NHL. První hvězdou za období uplynulých sedmi dnů byl v pondělí vyhlášen útočník Milan Hejduk z Colorada a druhou brankář Dominik Hašek z Detroitu, který tak korunoval návrat do branky Red Wings po méně vydařeném úvodu sezóny. Vládu Evropanů potvrdil třetím místem slovinský forvard Anže Kopitar z Los Angeles.

Článek

Jednatřicetiletému Hejdukovi výrazně pomohlo nedělní galapředstavení proti St. Louis, v němž přispěl k výhře 9:5 šesti body za tři branky a stejný počet asistencí. Byl to nejen osobní rekord olympijského vítěze z Nagana, ale i nejlepší individuální výkon v této sezóně NHL.

Celkově nasbíral Hejduk ve čtyřech zápasech minulého týdne pět tref a čtyři přihrávky. Sérii zápasů, v který bodoval, prodloužil na sedm a celkem má na kontě v 24 duelech 26 bodů za 13 tref a stejný počet přihrávek.

O jedenáct let starší Hašek vystoupil ze stínu svého konkurenta v Detroitu Chrise Osgooda, který měl výrazně lepší vstup do ročníku než 'Dominátor'. Ve všech třech zápasech uplynulého týdne vychytal český gólman výhru, průměr měl přesně jednu inkasovanou branku na zápas a úspěšnost zákroků 94,2 procenta.

V pátek proti Minnesotě (5:0) vychytal Hašek díky 19 úspěšným zákrokům své 77. čisté konto v kariéře. Na osmém místě historické tabulky předstihl Tonyho Esposita a Eda Belfoura. I přes vylepšení statistik zůstává Hašek s úspěšností zákroků 87,9 procenta nejhorším v sezóně mezi hodnocenými gólmany. S průměrem 2,48 branky na zápas je sedmnáctý.

Čeští hokejisté tak mají za sebou nejlepší týden v této sezóně NHL. V předešlých jedenácti anketách se dostal mezi trojici vyvolených jen útočník Martin Erat, který byl třetí hvězdou 19. listopadu.

Dvacetiletý Kopitar zaznamenal ve čtyřech duelech osm bodů za dvě trefy a šest přihrávek.

Reklama

Související témata: