Hlavní obsah

Ruští magnáti chtějí konkurenční evropskou ligu k NHL

TORONTO/MONTREAL

Bývalý šéf hráčské asociace NHL (NHLPA) Bob Goodenow byl najat ruskými magnáty, aby pomohl vytvořit novou profesionální evropskou ligu, která by konkurovala zámořské NHL. „Pro NHL to nebude dobré, protože může ztratit mladé hvězdy,“ obává se bývalá hvězda Montrealu Guy Carbonneau. Právě Canadiens v létě nestačili na finanční závody s ruskou Ufou a přišli o útočníka Pěrežogina.

Článek

„Pěrežogin hrál velmi dobře, ale nabídli mu dvakrát tolik peněz, než měl v Montrealu,“ poukázal Carbonneau na "neomezené" finanční zdroje ruských miliardářů.„Během výluky musel tým Kazaně zaplatit platy v celkové sumě 50 miliónů amerických dolarů a přitom hrají v hale pro 4000 diváků se vstupným v přepočtu za pět dolarů...,“ žasnul Carbonneau a doufá že lidé z NHL s tím něco udělají. "Jsem si jistý, že lidé z NHL najdou řešení a vidí tuto myšlenku jako potencionálnáí hrozbu," varuje.

Za vytvořením nové hokejové ligy stojí Alex Medveděv, výkonný ředitel ruského energetického gigantu Gazprom. K realizaci zajímavého plánu má pomoci také bývalá hvězda NHL Igor Larionov, jež je členem tzv. pracovního týmu.

„Zbývá spousta práce, kterou je nutné pro tuto myšlenku udělat. Chci si být jistý, že to bude stát na pevných základech," řekl Larionov v neděli pro deník The Canadien Press. Goodenow navštívil Rusko, aby diskutoval o myšlence vzniku konkurenční ligy k zámořské Národní lize, jenž by mohla premiérově odstartovat v září 2008. Roněž se nechal slyšet, že sponzor a představitelé byli již Medveděvem kontaktováni.

Evropské kluby často přicházejí o své hráče, jenž jsou pod smlouvou v NHL, výměnou za nejnižší možnou cenu 200 tisíc amerických dolarů. Není však jisté, zda-li bude případná evropská liga schopna konkurovat kontraktům zámořských celků.

Hráči a trenéři mají rozporuplné pocity

Skepticky se dívá na vznik nové hokejové soutěže hráč Toronta Alexej Ponikarovskij. „NHL je zde hodně dlouho a pokud chcete vytvořit něco jako novou ligu, pak to musí být opravdu něco velkého,“ řekl sedmadvacetiletý rodák z Kyjeva. „Takže si nejsem jistý, zda je to dobrá, či špatná myšlenka,“ dodal forvard Maple Leafs.

Při současné nevýhodné přestupové politice hráčů mezi NHL a IIHF, je Ruská hokejová federace jedinou organizací, která se vzepřela hegemonii zámořské ligy. Přesto si Ponikarovskij není jistý, zda se hráči do vznikající soutěže pohrnou. „Všichni nejlepší hráči hrají zde (NHL) a nejsem si jistý zda odejdou, takže zcela jistě bude mít tato soutěž nižší úroveň,“ řekl. „Já osobně chci hrát NHL. Není mým cílem, abych se vrátil do Ruska,“ sdělil rodák z Kyjeva, který má v současnosti kanadsko-ukrajinské občanství.

Může to být nová výzva

Pesimisticky se vyjádřil také trenér Toronta Paul Maurice. „Neumím si představit, proč by někdo chtěl hrát jinou ligu než NHL. Stále se domnívám, jako sportovec i jako soutěživá osobnost, že všichni chtějí hrát na nejvyšším možném stupni, na který mají,“ vyzdvihl trenér kvality zámořské ligy. „A pokud se v NHL bude hrát ten nejlepší hokej, tak bude stále táhnout ty nejlepší hráče,“ dodal.

Brankář Montrealu Cristobal Huet, který pochází z Francie, vidí v potencionální konkurenci k NHL velkou výzvu. „Rád bych zůstal v NHL, ale obecně je dobré, že bude v Evropě nová výzva,“ kvitoval myšlenku dvaatřicetiletý gólman.

Reklama

Související témata: