Hlavní obsah

Češi v NHL zůstanou na Vánoce vesměs se svými rodinami v zámoří

NEW YORK

Čeští hokejisté v NHL stráví Vánoce vesměs se svými rodinami v zámoří. Na cestu domů čas nemají. Liga sice pamatuje na vánoční svátky, ale krátké volno na cestu do Čech nebo na Moravu zdaleka nestačí.

Článek

"Všichni máme povinné volno 24. a 25. prosince. Jsou to vyhrazené dva dny, kdy se nesmí ani trénovat, aby mohl být člověk celou dobu s rodinou," řekl ČTK obránce torontských Maple Leafs Tomáš Kaberle.

Dárky stíhá, podobně jako ostatní hráči, nakupovat jen těžko. "Skoro každý druhý den jsme na cestách, až do 23. prosince budeme vlastně pryč," postěžoval si. Ale přesto připouští, že "nějaká ta hodinka se najde, dá se říct téměř každý druhý den".

Ani jeho týmový kolega, obránce Pavel Kubina nemá na nákupy víc času. Nijak zvlášť ho to ale netíží. "Do obchodů chodím vždy na Štědrý den ráno, když máme volno. To je můj den. Ztratím se od rána do odpoledne a to mi stačí," prozradil své vánoční nakupovací zvyky.

U Straků české Vánoce, k Malíkům možná přijde Santa 

Na Vánoce nemohl moc myslet ani útočník New York Rangers Martin Straka. "Nějaké dárky mám vymyšlené a něco ještě vymyslím," říká.

Svátky se u Straků v Americe vždy slaví "počesku", stejně jako doma. "I když od 16 let jsem vlastně nikdy na Vánoce doma nebyl. Vždy jsem měl něco s hokejem, buď osmnáctky nebo dvacítky," vzpomíná. S manželkou se za oceánem každoročně snaží vytvořit tradiční českou vánoční atmosféru. "Chodí k nám samozřejmě Ježíšek, žádný Santa Claus," směje se.

To u Malíků možná přijdou oba. "Vánoce držíme jako v Česku, ale možná se zastaví i Santa," připouští obránce Rangers Marek Malík. Jeho dva kluci, sedmiletý Zack a o dva roky mladší Nick, si o dárky napsali Ježíškovi. Co to bude? "Určitě něco od hokeje nebo od jiného sportu," říká jednoznačně otec Malík.

Nákupy prý zatím celkem stíhal, i když Rangers hrají ještě 23. prosince. Zápasy pokračují hned po svátcích, a tak Malíkovi ani nevyjedou nikam za město. "Budeme v New Yorku, nemáme čas," vysvětluje hlava rodiny.

Průcha si užije pohodu 

Svobodný mládenec Petr Průcha, další z českých útočníků v Rangers, říká, že Vánoce vůbec neřeší. "Já tu mám od toho spíš klídek. Nemusím nikomu nic shánět a dárky kupuji až v létě nebo když sem za mnou někdo přiletí z rodiny. Možná si koupím stromeček, ale jinak Vánoce nijak zvlášť slavit nebudu," popsal nadcházející dny.

Zatím se do New Yorku za ním nikdo z rodiny nechystá, i když se to třeba ještě může změnit. Smutno mu ale prý nebude. "Já to moc neřeším, nikdy jsem na Vánoce moc nebyl," přiznává. O Vánocích mu je spíš líto lidí, kteří si podle něho dělají starosti, aby všichni byli v pohodě, a sami se tím stresují. "Já tu mám spíš tu pohodu, nic neřeším a jsem spokojený," libuje si.

Jediný Slovák v Rangers, útočník Marcel Hossa, přiznává, že se určitě věnuje víc hokeji než Vánocům. "Teď je jen čas na hokej, na Vánoce budou pak dva dny volna," řekl ČTK. Radost mu udělala maminka, která za ním na svátky přijela. S bratrem Marianem, pravým křídlem hokejové Atlanty, se ale o Vánocích určitě neuvidí. "Každý máme úplně jiný program, je naprosto vyloučené, abychom se setkali," posteskl si.

Reklama