Hlavní obsah

Ručinského dny v St. Louis se zdají být sečteny

ST. LOUIS

Český hokejista Martin Ručinský se v sobotním utkání NHL na ledě Vancouveru nevešel do sestavy St. Louis, přestože je zdravý a byl trenérům k dispozici. Důvodem je podle všeho skutečnost, že mužstvo ztrácí na pozice zajišťující postup do play-off již deset bodů a stavitelé týmu raději testují mladé hráče, s nimiž počítají do budoucna.

Článek

Českému útočníkovi po sezóně vyprší dvouletá smlouva na celkem 4,75 miliónu dolarů a nový kontrakt mu klub pravděpodobně nenabídne. "Řekl jsem Martymu, že chceme vidět hrát naše mladé hráče. Je to rozhodnutí trenérů a managementu," odůvodnil Ručinského absenci trenér Andy Murray pro deník St. Louis Post-Dispatch. "Budeme situaci sledovat, ale nyní máme v plánu nechat hrát mladé hráče," uvedl Murray.

Na Ručinského, který v úterý oslaví 37. narozeniny, padla nemilá volba nejspíš i proto, že posledních sedm zápasů po sobě nebodoval. "Tak to zkrátka chodí a moc se s tím nedá dělat," řekl Ručinský, kolem něhož se před uzávěrkou přestupů v NHL vyrojilo několik spekulací o možné změně působiště. Mostecký rodák však zůstal v St. Louis, údajně i proto, že klub nenašel vhodného zájemce o jeho služby.

Ručinský má ve smlouvě klauzuli, že nemůže být vyměněn bez svého souhlasu, ale netajil, že by si případnou změnu nechal projít hlavou. "Kdyby se něco objevilo, určitě bych se na to podíval. Když ne, tak fajn," řekl Ručinský. O návratu do zámoří v příštím ročníku, kdy by začal svou sedmnáctou sezónu v prestižní soutěži, není přesvědčen. "Opravdu nevím, zatím jsem o tom nepřemýšlel. Tento rok byl pro mě po všech stránkách těžký. Uvidíme, co se stane," dodal Ručinský.

Olympijský vítěz z Nagana, kterého limitovaly zdravotní potíže, v této sezóně odehrál pouze 38 duelů a nasbíral pět gólů a deset asistencí. V poslední době byl Ručinský spojován s pražskou Spartou, s níž se přes léto připravoval. O hráče, který v NHL absolvoval 959 zápasů s bilancí 241 branek a 370 asistencí, by v případě návratu do Česka mělo zájem více týmů, především mateřský Litvínov.

Reklama