Hlavní obsah

Ovečkin se těší na play-off, Philadelphie se nebojí

WASHINGTON

Na konci listopadu byli hokejisté Washingtonu nejhorším týmem NHL, ale nakonec se jim díky skvělým výkonům v závěru podařilo postoupit do play-off a to dokonce jako třetímu nejlepšímu celku Východní konference. Do bojů o Stanley Cup Capitals postoupili poprvé od roku 2003 a nemalou zásluhu na tom má ruský útočník Alexander Ovečkin, jenž v play-off NHL zažije svůj debut.

Článek

„Dostat se do play-off bylo mým snem. Ale je to pro nás jen jeden krok, nechceme se zastavit v prvním kole,“ tvrdí Ovečkin v rozhovoru pro deník Washington Post. V play-off narazí jeho tým na Philadelphii, jejíž styl byl už několikrát v sezóně kritizován za zbytečně brutální. „Když mě budou chtít trefit, tak mě trefí. Co s tím můžu dělat? Nemám z toho obavy, to je prostě play-off,“ netrápí se tím.

Ovečkin táhl své mužstvo k jedenácti vítězstvím v posledních dvanácti zápasech  základní části. Ve své třetí sezóně v zámoří navíc ruský bohatýr vyhrál kanadské bodování soutěže a s 65 góly se stal i nejlepším střelcem. „Pokud nedostane cenu pro nejužitečnějšího hráče, tak už nevím, kdo jiný by si ji zasloužil,“ tvrdí majitel Capitals Ted Leonsis.

Překonal rekord pro levá křídla

Hráč přezdívaný „Alexander Veliký“ zářil jako nikdo jiný. Jeho 65 gólů za sezónu je nejen klubovým rekordem, ale i rekordem celé NHL pro počet branek vstřelených levým křídlem. Tolik gólů navíc nikdo z hráčů na jakékoliv pozici nenastřílel od roku 1996. Za tři sezóny zaznamenal už 163 branek, více v minulosti dokázali za stejnou dobu jen legendární Wayne Gretzky a Mike Bossy. „Je to moje nejlepší sezóna. A to ještě není u konce,“ usmívá se 22letý Ovečkin.

„Ať vyhráváme nebo prohráváme klidně i o pět gólů, tak ´Ovie´ hraje pořád stejně - s velkým srdcem a odhodláním. Všechny nás tím vždycky nakazí. Když máte v týmu takového hráče, tak není nic nemožné,“ usmívá se útočník Matt Bradley. „Jeho energie a charakter nám opravdu hodně pomáhají, o jeho přínosu pro tým se toho ani nedá dost vypovědět,“ dodává bek Mike Green.

Zářili i Huet nebo Bäckström

Ale Washington samozřejmě není jen Ovečkin. Dobré výkony předváděl brankář Cristobal Huet, osmatřicetiletý veterán Sergej Fjodorov bojoval jako by mu bylo o deset let méně, a Mike Green byl s osmnácti góly nejlépe střílejícím obráncem soutěže. Velkou nadějí do budoucna je pak druhý nejproduktivnější nováček soutěže Nicklas Bäckström, který svými 55 asistencemi stanovil nový nováčkovský rekord.

Washington se odrazil ode dna v listopadu, kdy odvolaného kouče Glena Hanlona nahradil Bruce Boudreau a klubu se vydařily dobré přestupy. Přišel brankář Huet a útočníci Sergej Fjodorov a Matt Cooke. Huet zaznamenal devět vychytaných vítězství v řadě, Fjodorov vstřelil v posledním zápase základní části s Floridou vítězný gól, který definitivně posunul tým do play-off.

„Když Bruce přišel do klubu, nikdo nám nevěřil. Teď ale každý ví, že máme dobrý tým,“ vzpomínal Ovečkin. „Neustále nás motivoval a snažil se nám vštípit, ať děláme věci na ledě jednoduše,“ přidal se Fjodorov. „Uznání patří hráčům, já jsem jen rád, že mohu u takového mužstva být. To je má odměna,“ odmítá velké zásluhy Boudreau.

Reklama

Související témata: