Hlavní obsah

Mezi největší hvězdy, které v draftu neoslnily, patří čtyři Češi

CURYCH

Hned kvarteto českých hokejistů figuruje v přehledu deseti nejlepších evropských hráčů, kteří vzešli až z druhého a dalších kol draftu zámořské NHL, sestaveného jedním z předních hokejových expertů Lucasem Aykroydem pro web iihf.com. Jsou jimi brankář Dominik Hašek a obránci Marek Židlický, Tomáš Kaberle a Pavel Kubina. Čtyři čeští zástupci však zároveň nechybějí ani v desítce historicky největších přehmatů.

Článek

Po Kaberlem sáhlo Toronto až v osmém kole draftu 1996 a vybralo si ho jako celkově 204. hráče v pořadí. Dnes patří mezi nejužší špičku beků v celé soutěži. Hašek, jenž byl v roce 1983 draftovaný Chicagem o pět míst výše, ale tehdy dokonce až v desátém kole, se v dlouhé historii NHL zařadil mezi největší velikány mezi tyčemi. Také Židlický (2001, šesté kolo, 176., Rangers) s Kubinou (1996, sedmé kolo, 179., Tampa Bay) si vydobyli velký respekt svými výkony, jež vysoce předčily jejich pořadí na každoroční burze hráčů.

Ani držitel šesti ocenění Jamese Norrise pro nejlepšího obránce soutěže Nicklas Lidström vedení jednotlivých klubů dopředu nijak neoslnil: Detroit po něm sáhl až v třetím kole draftu 1989. Celkově 53. hráč je však nyní považován za nejlepšího beka planety a začátkem června se stal dokonce prvním evropským kapitánem, který dovedl svůj tým k zisku Stanley Cupu.

Nejhůře dopadl Zetterberg

Vůbec nejhorší vyhlídky z vybrané desítky měl původně Lidströmův švédský spoluhráč z Red Wings Henrik Zetterberg (1998, sedmé kolo, 210., Detroit). I on však postavil všechny teorie na hlavu; v letošním play-off vstřelil v šestém finálovém utkání proti Pittsburghu vítězný gól a obdržel Conn Smythe Trophy - ocenění udělované nejužitečnějšímu hráči vyřazovacích bojů. Navíc byl vážným uchazečem o Selkeovu trofej pro nejlépe bránícího útočníka.

Ta nakonec připadla ruskému útočníkovi Pavlu Dacjukovi (1998, šesté kolo, 171., Detroit), který se rovněž přičinil velkou měrou o zisk Stanley Cupu. Dalšími dvěma zástupci Ruska v této elitní desítce jsou útočník Pavel Bure (1989, šesté kolo, 113., Vancouver) a gólman Nikolaj Chabibulin (1992, deváté kolo, 204., Winnipeg). Ve výběru nechybí ani slovenský útočník s ukrajinskými kořeny Peter Bondra (1990, osmé kolo, 156., Washington).

Spousta hráčů nenaplnila předpoklady

Naopak v kategorii nenaplněných předpokladů a promarněných talentů lze najít české hokejisty Pavla Brendla, Patrika Štefana, Jiřího Dudáčka, Libora Poláška, Švýcary Luku Ceredu, Michela Riesena, Rusy Alexandra Svitova, Alexandra Volčkova, Michaila Jakubova a Švéda Björna Johanssona.

Nejhůře postaveným hráčem z této desítky byl útočník Cereda na 24. místě draftu 1999, kdy po něm sáhlo Toronto. Pětice hokejistů pak figurovala mezi prvními pěti vybranými hráči, Štefan byl dokonce jedničkou celého výběru talentů z roku 1999, kdy ho do svých řad přivítala Atlanta. Brendl byl celkově čtvrtý (1999, Rangers), Dudáček sedmnáctý (1981, Buffalo) a Polášek jednadvacátý (1992, Vancouver).

Reklama