Hlavní obsah

Představí v Praze hvězdy NY Rangers a Tampy útočnou smršť?

PRAHA

V kádru hokejistů New Yorku Rangers i Tampy Bay je řada skvělých forvardů. V dresu manhattanského klubu se mohou fanoušci v sobotu a v neděli tešit například na duo Scott Gomez, Chris Drury, na které bude kouč Jezdců Tom Renney po dochodu Jaromíra Jágra sázet ještě více. V barvách Lightning se může blýsknout elitní řada Václav Prospal - Vincent Lecavalier - Martin St. Louis.

Článek

Vedení Rangers již v před začátkem loňské sezóny získalo do svých řad útočníka Scotta Gomeze z New Jersey, kde patřil k hlavním lídrům kanadského bodování. Při svém loňském premiérovém ročníku v dresu Jezdců získal osmadvacetiletý center 70 kanadských bodů. Po odchodu Jaromíra Jágra by měl být spolu se Chrisem Drurym, který přišel do klubu ve stejné době jako Gomez z Buffala, nejnebezpečnější zbraní.

„Ze Scottyho srší nadšení pro hru a chce z každého souboje vyjít jako vítěz,“ pochválil trenér Tom Renney pro NHL.com hru Gomeze, který vsítil v sezóně 2007/08 šestnáct branek, k nimž přidal čtyřiapadesát asistencí.

Útok před nadcházející sezónou posílil levý křídelní útočník Markus Näslund. Švédský forvard oblékal dlouhých dvanáct sezón dres Vancouveru, a tak byl čas na změnu. V týmu Canucks odváděl vyrovnáné výkony, ale nejvíce zazářil v ročníku 2002/03, kdy nasbíral 104 bodů (48+56).

„Změnili jsme styl hry a chceme hrát více s pukem, k čemuž by měl být Markus vhodným hráčem,“ uvedl na adresu  pětatřicetiletého rodáka z Ornskoldsviku generální manažer Rangers Glen Sather pro Vancouver Sun.

V brance vládne Lundqvist

V bráně manhattanského klubu vládne již tři roky gólman Henrik Lundqvist. „Na Hankovi se mi líbí, že dokáže zvládat vše s naprostým profesionalismem,“ pochvaloval si šestadvacetiletého švédského reprezentanta trenér Renney v Sports Illustrated.

Obranné řady vyztužil před novým ročníkem bek Wade Redden z Ottawy, který v loňské sezóně zaznamenal 38 bodů (6+32) a 11 plusových bodů. „Potřebuji pohodový start do ligy,“ nechal se slyšet kanadský zadák pro Newsday. „Rangers mají vynikajícího brankáře a výborné forvardy Gomeze s Drurym, kteří jsou jádrem útoku,“ pochvaloval si Redden.

Stálicí v defenzívě Rangers je od sezóny 2005/06 Michal Rozsíval. Český obránce nešel poslední tři roky v kanadském bodování týmu pod třicet bodů. V minulém ročníku si jich na své konto připsal osmatřicet za 13 gólů a 25 přihrávek.

Lecavalier celkově osmý

Mezi největší hvězdy Tampy patří trio Vincent Lacavalier, Václav Prospal a Martin St. Louis. Lecavalier byl v loňské sezóně po základní části nejlepším hráčem Lightning, když si do statistik připsal 92 kanadských bodů za 40 gólů a 52 přihrávek. V celkovém hodnocení obsadil osmadvacetiletý centr první formace Blesků šesté místo.

„Očekávám, že bude i letos v každém zápase naším nejlepším hráčem, lídrem v kabině i na trénincích,“ řekl na adresu svého ofenzivního klenotu hlavní kouč Blesků Barry Melrose. „Vím, že to dokáže,“ přidal Melrose pro CBC Sports.

Dalším tahounem mužstva z Floridy by měl být stejně jako v sezóně 2007/08 Martin St. Louis. Vloni nechyběl třiatřicetiletý pravý křídelní útočník ani v jednom duelu základní části a zaznamenal 83 bodů (25+58). „Pořád s něčím bojuji. Nejprve jsem byl moc mladý, nyní jsem moc starý, vždycky se něco najde,“ uvedl ironicky pro St. Petersburg Times.

V letní přestávce Tampa nezahálela

Třetím do party je český forvard Václav Prospal, který se k Lightning vrátil po osmnácti zápasové anabázi ve Philadelphii. Ve dvaašedesáti zápasech zvládnul českobudějovický rodák nasbírat v barvách Tampy 57 bodů (29+28).

V letní přestávce noví majitelé klubu nezaháleli a posilami chtějí oprášit zašlou slávu. Na trhu s volnými hráči sáhli po českém útočníkovi Radimu Vrbatovi či brankáři Olafu Kolzigovi. Z Ottawy pak získali výměnou za beka Filipa Kubu slovenského zadáka Andreje Meszárose. „Je velmi všestranným obráncem,“ pochvaloval si dvaadvacetiletého obránce Brian Lawton z vedení klubu. „I přes své mládí má na svém kontě téměř 250 ostrých zápasů NHL,“ těšilo Lawtona.

Budoucí hvězdou mužstva by se mohl stát centr Steven Stamkos, jenž byl jedničkou letošního draftu NHL. Osmnáctiletý útočník naskočí v ročníku 2008/09 do své premiérové sezóny. „Mezi spoluhráči je velmi populární a má všechny předpoklady stát se výborným hráčem,“ předvídal manažer Alan Millar z bývalého Stamkosova týmu Starnia Sting v AHL.

Reklama

Související témata: