Hlavní obsah

Claude Lemieux by se měl dočkat ve 43 letech návratu do NHL

SAN JOSE

Téměř šest let po ukončení kariéry se pravděpodobně již v úterý vrátí do NHL útočník Claude Lemieux. Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru byl v pondělí vedením San Jose povolán z farmy ve Worcesteru a měl by být v sestavě pro utkání proti Vancouveru.

Článek

V nižší AHL se Lemieux chystal na comeback osm týdnů. V elitní soutěži ale nebude nejstarším hráčem, protože bek Detroitu Chris Chelios za pět dní oslaví už 47. narozeniny.

"Čím více mi lidé říkali, že je to nemožné, tím více jsem to chtěl. Ale je to jen první krok k tomu, abych opět v NHL hrál," řekl Lemieux zámořským novinářům po svém prvním tréninku se San Jose. Za Worcester nastoupil ve 23 zápasech a připsal si 11 bodů za tři branky a osm asistencí. V prosinci uzavřel jako volný hráč smlouvu se San Jose.

Lemieux, který bude hrát s číslem 32, vyhrál Stanleyův pohár v roce 1986 s Montrealem, v letech 1995 a 2000 s New Jersey a v roce 1996 s Coloradem. Při svém prvním triumfu s New Jersey získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Předtím hrál Lemieux naposledy v NHL v sezóně 2002/03 za Phoenix a Dallas a celkem má na kontě v prestižní soutěži 1197 utkání a 785 bodů za 379 gólů a 406 asistencí. Ve 233 duelech play off přidal 80 tref a 78 přihrávek. V ročníku 2003/04 se ještě krátce objevil ve švýcarském Zugu, loni na podzim zahájil comeback dvěma zápasy za tým China Sharks v Asijské lize.

Reklama

Související témata: