Hlavní obsah

Dalším postupujícím v NHL je Boston, Plekanec a Hamrlík jsou volní

NEW YORK

Hokejisté Bostonu postoupili po deseti letech do druhého kola play-off NHL. Vítěz Východní konference si počínal v soubojích s osmým Montrealem suverénně, když ve středečním utkání zvítězil na ledě Canadiens 4:1 a celou sérií prošel hladce 4:0 na zápasy. Z kádru Montrealu tak mají po sezóně Tomáš Plekanec a Roman Hamrlík, možné posily českého týmu na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Článek

Montreal se sice už po 39 vteřinách od začátku utkání dostal do vedení po gólu Andreje Kosticyna, ale hosté ještě do konce první třetiny skóre otočili. Nejprve se trefil Ryder a v závěru první části ještě David Krejčí. Ve druhé třetině Bruins přidali další dvě branky a zbytek utkání měli jasně pod kontrolou.

Hrdinou zápasu byl střelec dvou branek Michael Ryder, ještě před rokem útočník Montrealu. "Dobrý pocit, porazit svůj bývalý tým a ještě v Montrealu," prohlásil po zápase Ryder, jemuž loni trenéři Canadiens nedopřáli pořádně se prosadit v play-off. "Už nemyslím na to, co se stalo loni. Teď patřím mezi Bruins," dodal.

Boston vyřadil Montreal z play-off naposledy v roce 1992, poslední tři vzájemná setkání včetně loňska skončila výhrou Canadiens. Přes první kolo navíc tým prošel naposledy v roce 1999. "Od chvíle, co jsem do klubu přišel, bylo naším hlavním cílem přejít přes první kolo play-off. A každým rokem jsme se zlepšovali," řekl kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Lundqvist je jako Tina Turner

Blízko postupu do druhého kola play-off jsou i hokejisté New York Rangers, kteří v domácím prostředí porazili Washington 2:1 a v sérii vedou 3:1 na zápasy. O vítězství se nejvýrazněji zasloužil Henrik Lundqvist, který v zápase zlikvidoval 38 střel soupeře. "Je jako Tina Turner. Prostě nejlepší," smál se po zápase s odkazem na největší hit slavné zpěvačky spoluhráč Lundqvista Brandon Dubinsky.

"Je úžasný. Je duší našeho týmu a dodává každému z nás sebedůvěru," pochválil švédského gólmana i obránce Paul Mara, jenž v první třetině otevřel skóre zápasu. Druhou branku přidal na začátku druhé třetiny Chris Drury, za Washington se trefil jen ruský kanonýr Alexandr Ovečkin, který se v sérii gólově prosadil poprvé.

Calgary vyrovnalo sérii s Chicagem, když ve středu doma vyhrálo 6:4. Dvěma góly se na tom podíleli Jarome Iginla a Olli Jokinen. Klíčová byla pro domácí druhá třetina, ve které během devíti minut nasázeli brankáři Chabibulinovi tři góly. Chicago sice dokázalo ještě do druhé přestávky oplatit soupeři stejnou mincí a srovnalo na 4:4, ale vítěznou branku zaznamenal šest minut před koncem Nyström. Iginla pak přidal ještě další trefu do prázdné branky.

Východní konference:
Montreal - Boston 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)
Branky: 1. A. Kosticyn - 18. a 33. Ryder (na druhou Krejčí), 20. Krejčí, 32. Kessel. Zásahy brankářů: Price 26 - Thomas 26. Konečný stav série: 0:4.
NY Rangers - Washington 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 14. Mara, 23. Drury - 43. Ovečkin. Zásahy brankářů: Lundqvist 38 - Varlamov 19. Stav série: 3:1.
Západní konference - 4. zápas:
Calgary - Chicago 6:4 (1:1, 3:3, 2:0)
Branky: 6. a 60. Iginla, 21. a 30. O. Jokinen, 29. Aucoin, 54. Nyström - 5. Kane, 33. Versteeg, 37. Barker, 40. Pahlsson. Zásahy brankářů: Kiprusoff 28 - Chabibulin 21/5. Stav série: 2:2.

Reklama