Hlavní obsah

Brodeur vyrovnal s 23 nulami Royův rekord v play-off NHL

NEW YORK

Gólman New Jersey Martin Brodeur vyrovnal s 23 čistými konty rekord v play-off NHL bývalého gólmana Montrealu a Colorada Patricka Roye. Brzy šestatřicetiletý Brodeur dosáhl této mety díky 44 úspěšným zákrokům při čtvrteční výhře nad Carolinou 1:0 v pátém utkání prvního kola play-off. Devils se díky tomu dostali do vedení 3:2.

Článek

Brodeur neinkasoval ve 23 ze 174 zápasů play-off, Roy odchytal ve Stanleyově poháru 247 utkání. Roy vládne historickému pořadí vyřazovací části neohroženě s počtem 151 vychytaných výher. Brodeur může jako druhý dosáhnout na stovku, protože má na kontě aktuálně 98 vítězství.

Mezi gólmany s čistými konty v play off se dělí o čtvrté místo se 14 nulami Dominik Hašek spolu s Edem Belfourem, Jacquesem Plantem a Chrisem Osgoodem, který ještě může svou bilanci v dresu Detroitu vylepšit. Čtyřiačtyřicetiletý Hašek, který ukončil kariéru v NHL v loňském roce, ale vrací se do branky v dresu Pardubic, v play off odchytal 119 utkání, Belfour 161, Plante 112 a Osgood zatím 110.

Brodeur v této sezóně už překonal Roye v počtu vítězství v základní části soutěže. Po této sezoně má na kontě z 999 utkání 557 výher, Roy stihl v 1029 zápasech o šest vítězství méně. Za rekordem Terryho Sawchuka, který ve 103 utkáních základní části vychytal čisté konto, zaostává Brodeur o dva shutouty a bude utočit na prvenství v příštím ročníku.

Brankáři s největším počtem čistých kont v historii NHL:
1. Martin Brodeur (New Jersey), Patrick Roy (Montreal, Colorado) oba 23, 3. Curtis Joseph (St. Louis, Edmonton, Toronto, Detroit, Phoenix, Calgary) 16, 4. Dominik Hašek (Chicago, Buffalo, Detroit, Ottawa), Ed Belfour (Chicago, San Jose, Dallas, Toronto, Florida), Chris Osgood (Detroit, NY Islanders, St. Louis), Jacques Plante (Montreal, NY Rangers, St. Louis, Toronto, Boston) všichni 14, 8. Turk Broda (Toronto) 13, 9. Terry Sawchuk (Detroit, Boston, Toronto, Los Angeles, NY Rangers) 12, 10. Kenneth Dryden (Montreal) 10.
Pozn.: Klubová příslušnost je uvedena za celou kariéru bez ohledu na to, zda v klubu gólmani také vychytali čisté konto či hráli play-off.

Reklama

Související témata: