Hlavní obsah

V konferenčních finále NHL jsou favority Pittsburgh a Detroit

NEW YORK

Boje o Stanleyův pohár v zámořské NHL dospěly do finále konferencí, a pokud v obou sériích hraných na čtyři vítězství uspějí oba favorité, dojde k repríze loňského finále, v němž Detroit porazil Pittsburgh 4:2 na zápasy. Penguins se o postup utkají s překvapivým finalistou Východní konference Carolinou, Red Wings v Západní konferenci svedou bitvu s Chicagem, které postoupilo do vyřazovacích bojů poprvé od sezony 2001/02.

Článek

Jisté je, že výhodu domácího prostředí bude mít ve finále vítěz Západní konference, neboť oba týmy si vedly v základní části lépe než Penguins a Hurricanes. Vítěze Stanley Cupu bude mít opět také český hokej, neboť v každém z kvarteta zbývajících týmů působí český hráč. Útočník Petr Sýkora hájí barvy Pittsburghu, obránce František Kaberle se vrátil do sestavy Caroliny a pomohl udolat Boston, forvard Jiří Hudler hraje za Detroit a další útočník Martin Havlát je jednou z hlavních postav Chicaga.

Pittsburgh se sice dlouho probouzel z loňského finálového opojení a většinu sezony se zdálo, že mu dokonce uteče účast v play-off, jenže potom zapnuli Sidney Crosby a spol. na plné obrátky, do play-off postoupili s velkým přehledem a dokonce ze čtvrté příčky. Ve vyřazovacích bojích si nejprve poradili s Philadelphií (4:2) a poté zcela opanovali sedmé klání na ledě Washingtonu 6:2.

Carolina, vítěz Stanleyova poháru z roku 2006, je největším překvapením průběhu play off, do něhož šla až ze šesté příčky Východní konference. Nejprve však otočila sedmý rozhodující zápas na ledě New Jersey a podobně pokořila také Boston, nejlepší tým na Východě po základní části. Hurikáni tak zvládli již čtvrtou po sobě jdoucí sérii, kterou hráli na sedm utkání.

Ve vzájemným zápasech v této sezóně je stav vyrovnaný 2:2. Nejprve doma a následně i venku zvítězil Pittsburgh, poté však na hřišti soupeře bodovala Carolina a 5. dubna srovnala krok po domácí výhře 3:2 v prodloužení. Teoreticky je na papíře favoritem Pittsburgh, Carolina však již v play-off dokázala, že se rozhoduje pouze na ledě.

Klání proti Blackhawks bude soubojem tradice

Detroit opět ukazuje svou sílu a může získat posvátný grál již popáté od roku 1997. Klání proti Blackhawks bude soubojem dvou tradičních týmů z takzvané Original Six, na straně Rudých křídel je výhoda domácího prostředí. "Většina týmů, které vyhrály pohár, v další sezoně již nedošla tak daleko. Nám se to povedlo, což je velmi pozitivní, ale čeká nás hladové Chicago. Mohla by to být zábava," prohlásil po rozhodujícím zápase s Anaheimem kouč Mike Babcock. V prvním kole si jeho svěřenci poradili s Columbusem 4:0 na zápasy.

Chicago zatím s přehledem naplňuje roli černého koně play-off. Talentovaný a vyvážený tým si poradil s kanadskými soupeři Calgary a Vancouverem v šesti zápasech. Blackhawks žene kromě jiného vpřed i touha ukončit dlouhé čekání na Stanleyův pohár; naposledy se z něho tým z "Větrného města" radoval v roce 1961. Oba velcí rivalové na sebe shodou okolností narazili na přelomu roku na baseballovém stadionu Wrigley Field, kde před téměř 41 tisíci diváků porazil Detroit domácí Chicago 6:4.

Kromě vystoupení pod otevřeným nebem se obě mužstva utkala ještě pětkrát. Na zápasy byl úspěšnější Detroit poměrem 4:2, dvě jeho vítězství se však zrodila až v nastavení. Chicago naopak vyhrálo poslední dva vzájemné duely, když 11. dubna vyhrálo na ledě soupeře 4:2 a o den později v domácím prostředí 3:0.

Série Detroitu s Chicagem startuje jako první úvodním nedělním zápasem.

Reklama

Související témata: