Hlavní obsah

NHL může za přesun Phoenixu do Kanady požadovat dvě miliardy

PHOENIX

Finančními problémy sužovaný hokejový Phoenix Coyotes možná přijde o jednoho z hlavních zájemců o koupi klubu. Šéf společnosti BlackBerry Jim Balsillie za tým nabízí 212,5 miliónu dolarů, chce ho však přesunout do kanadského Hamiltonu. Za to může vedení NHL podle soudu požadovat poplatek přes 100 miliónů dolarů (asi 1,9 miliardy korun) a ten by prý Balsillieho odradil.

Článek

"Dnes jsem se o tom s Jimem bavil. A pokud budou požadovat jakýkoliv poplatek, můžeme od smlouvy ustoupit," citovala agentura AP Balsillieho zástupce Richarda Riordana. Vedle Balsillieho má o Coyotes zájem i menšinový vlastník klubu John Breslow.

Podle soudce Redfielda T. Bauma, který dostal případ bankrotu Coyotes na starosti, má NHL právo poplatek za přesun týmu z Arizony do Kanady požadovat, protože na oblast Hamiltonu vlastní práva.

Zatím však není jasné, jak velký by měl případný poplatek být. Zástupci NHL u soudu mluvili o částce kolem sto miliónů dolarů, konkrétní výši by však musela stanovit Rada guvernérů soutěže.

O novém majiteli Coyotes musí být rozhodnuto do 30. června, aby mohl být klub zařazen do základní části NHL pro sezónu 2009/2010. Již v březnu potvrdil komisionář soutěže Gary Bettman, že prvořadým cílem je ekonomická záchrana klubu a ne jeho přesun.

Reklama

Související témata: