Hlavní obsah

Hokejový patriot Sakic ukončil kariéru

DENVER

Kapitán hokejistů Colorada Avalanche Joe Sakic, který kvůli problémům se zády vynechal téměř celou uplynulou sezónu, se po 20 letech v NHL rozhodl ukončit kariéru. Čtyřicetiletý útočník své rozhodnutí oznámil na čtvrteční tiskové konferenci. Mistr světa z roku 1994 v zámořské soutěži nehrál za jiný tým než Colorado Avalanche a jeho předchůdce Québec.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Bývalý kapitán hokejistů Colorada Joe Sakic (vlevo) a prezident klubu Pierre Lacroix

Článek

Sakic s hokejem skončil po nejhorším ročníku v kariéře. Problémy se zády mu v uplynulé sezoně dovolily odehrát jen 15 zápasů a v lednu se podrobil operaci. Loni v prosinci si navíc při práci se sněžnou frézou zlomil tři prsty.

"Zůstane mně tolik nádherných vzpomínek," řekl Sakic pro Canadian Press. "Nelze vyjádřit slovy, co pro naše fanoušky a celou NHL znamenal," doplnil prezident Lavin Pierre Lacroix. "Je jedním z nelepších hráčů historie," dodal spoluhráč z Colorada Paul Stastny.

Sakicovo číslo 19 bude vyřazeno z užívání v týmu Avalanche a bude slavnostně pověšeno na strop Pepsi Ceter při prvním domácím zápase v nadcházejícím ročníku NHL.

Mistr světa z roku 1994 v zámořské soutěži nehrál za jiný tým než Colorado Avalanche a jeho předchůdce Québec. V dresu kanadského celku Sakic poprvé nastoupil v sezoně 1988/89 a celkem v NHL odehrál 1378 zápasů, ve kterých nasbíral 1641 bodů (625+1016). Po přestěhování Nordiques do Colorada získal s týmem dva Stanley Cupy (1996 a 2001), v roce 2002 dovedl kanadský výběr k olympijskému zlatu.

Reklama

Související témata: