Hlavní obsah

Handzuš ukončil Hemskému sezónu, český útočník musí na operaci

EDMONTON

Český hokejový útočník Aleš Hemský z Edmontonu musí na operaci s levým ramenem a sezóna pro něj skončila. Informoval o tom generální manažer Oilers Jeff Tambellini. Šestadvacetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 tak přijde i o únorové olympijské hry ve Vancouveru.

Foto: Jimmy Jeong, ČTK/AP

Hokejista Edmontonu Aleš Hemský

Článek

Osudným se stal Hemskému ve středečním utkání NHL proti Los Angeles zákrok Slováka Michala Handzuše, který jej narazil na mantinel. Pooperační léčení by mělo trvat až šest měsíců.

"Je to frustrující, protože je tato sezóna pro řadu hráčů hodně důležitá. Hlavně proto, že je to olympijský rok, ale já s tím bohužel nic nenadělám. Není sranda hrát s takovým zraněním. Zkoušel jsem to, ale bohužel to nešlo," řekl Hemský zámořským médiím.

Nepříjemná zpráva je to jak pro Hemského a Oilers, tak pro trenéra českého národního týmu Vladimíra Růžičku. Bronzový medailista z minulé olympiády v Turíně se představil pod Růžičkou nejen ve Vídni, ale i letos na světovém šampionátu ve Švýcarsku, kde byl s šesti body za dvě branky a čtyři asistence třetím nejproduktivnějším hráčem týmu po Petru Čajánkovi a Jaromíru Jágrovi.

Z širší šedesátičlenné nominace pro Vancouver vypadl už bek Radek Martínek z New Yorku Islanders, který si na začátku listopadu zranil koleno a sezÓna pro něj také skončila. Růžička zveřejní konečnou nominaci na olympiádu 30. prosince.

Rameno ho trápilo už dříve

S velkou ztrátou se musí vyrovnat především Edmonton, protože Hemský patří k hlavním tahounům týmu. S příjmem 4,4 milionů dolarů čtvrtý nejlépe placený hráč Oilers nasbíral v 22 zápasech v této sezóně 22 bodů za sedm branek a 15 asistencí a je druhým nejproduktivnějším hráčem Oilers za Dustinem Pennerem. Už před středečním zraněním vynechal Hemský v sezóně jeden zápas kvůli nachlazení a před několika dny dva pro potíže s ramenem.

Ty pak Handzušův zákrok ještě zhoršil. "Po tom zákroku se zranil, ale problém s ramenem už měl předtím, než k tomu došlo. Dobrá zpráva je, že podle doktorů by se to po operaci mělo velice dobře doléčit," připojil Tambellini.

"Měl jsem nějakou dobu potíže, asi měsíc nebo tak nějak. Snažil jsem se s tím chvíli bojovat. Nebyl to jen ten (středeční) střet, ten byl jen poslední kapkou," doplnil Hemský.

Početná marodka Edmontonu

V pondělí proti Phoenixu vstřelil Hemský svou jubilejní 100. branku v NHL. Na další si bude muset hráč, který celkem ve 443 zápasech NHL nasbíral 353 kanadských bodů, počkat až do příštího ročníku. "Samozřejmě je ztráta takového kalibru, jako je Aleš Hemský, těžká, ale není nic, co bychom s tím mohli dělat," prohlásil Tambellini.

Edmonton se potýká s rozsáhlou marodkou. Mimo hru jsou už brankář Nikolaj Chabibulin (záda), obránce Denis Grebeškov (koleno) a útočníci Mike Comrie (mononukleóza), Fernando Pisani (zánět tlustého střeva), Robert Nilsson (otřes mozku), Ryan Stone (koleno) a Marc Pouliot (tříselná kýla).

"Byl to těžký měsíc. Potýkali jsme se s chřipkou, dalšími problémy, a teď navíc Aleš. Ale bojujeme s tím a musíme se s tím vyrovnat," dodal Tambellini.

Reklama

Související témata: