Hlavní obsah

Hráči Chicaga třetí výhru neslavili, soustředí se na další zápas

CHICAGO

Již 67 vítězství v této sezoně NHL mají na kontě hokejisté Chicaga Blackhawks. K naplnění jejich snu o zisku Stanleyova poháru jim po pátém finálovém utkání s Philadelphií chybí přidat jedno jediné, to nejdůležitější. Černí jestřábi na něj mají za stavu 3:2 na zápasy dva pokusy; radovat se mohou již v noci ze středy na čtvrtek, kdy je na ledě Flyers na programu šestý díl finálové bitvy.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Dustin Byfuglien (33) přijímá gratulace od svých spoluhráčů z Chicaga.

Článek

Jako kdyby hokejisté nosící dres s indiánským náčelníkem na hrudi hned po důležité domácí výhře 7:4 zapomněli, čeho v uplynulých hodinách dosáhli, a už se stoprocentně soustředili na zápas číslo šest. V jejich šatně nebyla po utkání patrná žádná velká radost, hráči tichým a klidným hlasem odpovídali na otázky novinářů a jen výjimečně bylo možné zaznamenat něco jako úsměv. Jako kdyby ani neměli k dispozici mečbol, ale série měla být naopak takřka nenávratně ztracena.

"Myslím, že je to jen důkaz, jaká je realita," řekl útočník John Madden. "Ještě pořád jsme ničeho nedosáhli. Jasně, vedeme v sérii 3:2 a dokázali jsme udržet výhodu domácího prostředí, ale také víme, jak dobře hrají oni ve své hale," vysvětlil. "Musíme tam do toho jít se zcela čistou hlavou a dát do toho zbytek toho, co v nás je. Můžete to přirovnat k maturitě, všichni tu jsou ale opravdu soustředění na to, co musejí udělat," dodal Madden.

Chicago neinkasovalo v oslabení

K úspěchu Chicagu pomohla také výrazně zlepšená disciplína. Jen třikrát museli jeho hráči na trestnou lavici a Flyers tak poprvé za celou sérii neskórovali v přesilovce. "Odvedli jsme v tom dobrou práci, o moc lepší než předtím. Ta oslabení jsme navíc zvládli velmi dobře, využili naší rychlosti a všichni skvěle bojovali," pochvaloval si obránce Duncan Keith. "Víme ale, že ještě není vyhráno. Potřebujeme ještě jednu výhru," zopakoval Maddenovo varování.

O třetím vítězství Blackhawks rozhodly především dvě věci. Přeskupení útočných formací a také velmi povedená první třetina, v jejíž druhé polovině vstřelilo Chicago zásluhou Brenta Seabrooka, Krise Versteega a Davea Bollanda tři branky během necelých šesti minut. "Něco takového jsme přesně potřebovali," přitakal trenér Joel Quenneville.

Jeho vynikajícím tahem se ukázalo roztržení první útočné řady ve složení Jonathan Toews, Patrick Kane, Dustin Byfuglien, která především proti obránci soupeře Chrisi Prongerovi ztrácela svůj lesk. Tentokrát si všichni s novými spoluhráči připsali dohromady sedm bodů. Spasitel Letců Pronger sice na ledě stráví obvykle nejvíce času ze všech hráčů, ale nemohl být ve hře pořád.

Individuálním výkonem na sebe upozornil hlavně Byfuglien, jenž si připsal čtyři body za dvě branky a dvě asistence a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Vstřelil také důležitý gól na 5:2 před druhou přestávkou. "Jen co se nás zbavil, tak začal něco předvádět. Nic víc vlastně nepotřeboval," prohlásil s úsměvem Kane na Byfuglienovu adresu.

Leighton střídal už po prvním dějství

Philadelphii naopak nepomohlo ani střídání brankářů po první třetině. Michael Leighton inkasoval třikrát a přepustil svůj post Brianu Boucherovi, který obdržel také tři góly. O tom, kterého brankáře nasadí trenéři Flyers do šestého utkání, lze však jen spekulovat.

"Jednou věcí, kterou jsem se v kariéře o play-off naučil, je to, že jeden zápas je prostě jen jeden zápas. Většinou tam není žádný efekt, který by bylo možné si přenést z jednoho utkání do dalšího," prohlásil kouč poražených Peter Laviolette. "Je to jen jedna stránka z celého příběhu. A dnes to byla jejich stránka," doplnil.

Že mají Flyers na čem stavět své odhodlání vrátit sérii ještě jednou do Chicaga, o tom není pochyb. V play off prohráli na domácím ledě z deseti duelů pouze jediný. Chicago navíc hrálo ve Wachovia Center v této sezoně včetně základní části třikrát a pokaždé odešlo poraženo.

Zlepšit se ovšem Letci potřebují především v defenzivě, v níž i tentokrát vyčníval dosavadní lídr obranných řad Pronger. Jenže zcela opačným způsobem, než by si sám přál a nač byli fanoušci zvyklí. Pronger nasbíral při hodnocení účasti na ledě během vstřelených a obdržených branek nezvyklých pět minusových bodů.

"Můj další start je nejistý, mé pocity jsou raněné," prohlásil ironicky Pronger a pokračoval tak ve svých obvyklých slovních hříčkách s médii. Na zotavení má nyní více času; finálová série má před sebou poprvé místo jediného dnu mezi zápasy hned dva dny volna. "Už je to pryč, vůbec nic si nepamatuju," ujistil Pronger, jenž si ve čtvrtém utkání připsal naopak čtyři kladné body.

Reklama

Související témata: