Hlavní obsah

Obránce Blake se rozhodl ukončit aktivní kariéru

SAN JOSE

Kanadský hokejový obránce Rob Blake v pátek oficiálně ukončil aktivní kariéru. Jeden z nejlepších beku historie zámořské soutěže pomohl v nedávno skončené sezóně postoupit San Jose do finále Západní konference, nyní se ale rozhodl, že již dále hrát nebude.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Rob Blake ukončil aktivní kariéru.

Článek

"Věděl jsem, že je to ten správný čas a nelituji toho. Je čas jít dále," řekl čtyřicetiletý Blake na tiskové konferenci. Blake opustí kluziště jako člen takzvaného Triple Gold Clubu, je totiž jedním ze čtyřiadvaceti hráčů, kteří dokázali vyhrát olympijské hry, mistrovství světa a získat Stanleyův pohár.

Blake vstoupil do NHL v závěru základní části sezóny 1989/90 v dresu Los Angeles, kteří si ho vybrali jako 70. hráče v draftu o rok dříve. Barvy Králů, s nimiž v roce 1993 postoupil překvapivě až do finále play-off, hájil do ročníku 2000/01, kdy byl vyměněn do Colorada. S týmem Avalanche okamžitě vyhrál svůj jediný Stanley Cup. Před sezónou 2006/07 se Blake vrátil do Los Angeles, odkud po dvou letech putoval do San Jose.

Na svém kontě má v základní části NHL 1270 zápasů, v nichž si připsal 777 bodů za 240 branek a 537 asistencí. V play-off odehrál Blake 146 zápasů s bilancí 73 bodů za 26 přesných tref a 47 nahrávek. Sedmkrát byl robustní bek nominován k Utkání hvězd. V roce 1998 získal Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže. Během kariéry si zahrál v 55 různých arénách NHL, což je rekord soutěže.

V roce 2002 získal třetí nejlepší přesilovkový střelec mezi obránci v historii NHL s Kanadou olympijské zlato. Pětkrát hrál na mistrovství světa, titul má z let 1994 (v Itálii) a 1997 (ve Finsku), ze šampionátu 1991 ve Finsku si odvezl stříbro.

Reklama

Související témata: