Hlavní obsah

Dallas už o ikonu klubu Modana nestojí

DALLAS

Vedení hokejistů Dallasu Stars se v zámořské NHL rozhodlo nenabídnout nový kontrakt své dlouholeté opoře Miku Modanovi. Čtyřicetiletý útočník v současnosti zvažuje, zda bude pokračovat v kariéře; nyní je však jisté, že pokud ano, čeká amerického centra první změna klubové příslušnosti v prestižní soutěži.

Foto: archiv

Mike Modano

Článek

Modano je jednoznačně nejproduktivnějším hráčem v historii celku. Ještě během působení Hvězd v Minnesotě si klub hráče vybral ve vstupním draftu 1988 jako vůbec první volbu. Od sezóně 1989/90 naplno naskočil do NHL a postupně se stal ikonou a tváří mužstva, které se v roce 1993 přestěhovalo do Dallasu.

"Máme k němu obrovský respekt a úctu. Navždy bude velkou součástí tohoto hokejového klubu. Je to skvělý spoluhráč a úžasná osobnost. Je to tvář této organizace. To jsou ty důvody, kvůli nimž bylo tak moc těžké udělat takové rozhodnutí," uvedl v oficiálním prohlášení generální manažer Joe Nieuwendyk, jenž hrál za Stars v letech 1995 až 2002.

Zklamaná hvězda

Modano byl z rozhodnutí klubu zklamaný. "Myslel jsem si, že se třeba něco stane a mohla by být nějaká šance (pokračovat v klubu). S Joem jsme to probírali asi měsíc a půl a vyšlo mi z toho, že se musím připravit na jakékoli možnosti. Ale když to pak opravdu přijde a jste postaveni před realitu, je to zklamání," připustil.

"Nemyslel jsem si, že se to stane. Před několika lety mi bylo řečeno, že až se prostě rozhodnu přestat hrát, tak skončím. Ale to bylo jen slovně a věci se mění," dodal Modano.

Větší prostor mladším 

Texaský klub se rozhodl dát větší prostor mladším hráčům. Na hokejistu, který vlastní několik klubových rekordů, tak už nezbyl prostor. "Máme tu několik dobrých mladých kluků, kteří jsou hladoví, ale také již připravení na to mít v týmu větší roli. To bylo při našem rozhodování velmi důležité," řekl Nieuwendyk.

"Tito hráči jsou připravení na to převzít zodpovědnost a hrát v důležitých minutách. Potřebujeme, aby se nadále zlepšovali, jestli se chceme zlepšovat jako klub," uvedl Nieuwendyk.

Modano sice zvažuje i konec kariéry, přesto věří, že má stále co nabídnout. "Myslím, že když budu využit v těch správných situacích, mohu být ještě prospěšný. Z mé role tady už jsem byl pozvolna vytlačován, ale když se pak rozhlédnu okolo a vidím hráče v mém věku, kteří stále hrají a s kým se utkávají na ledě, stále cítím, že na to také mám," prohlásil člen stříbrného týmu USA z olympiády v Salt Lake City 2002.

V základní části NHL nasbíral Modano v 1459 utkáních 1359 bodů díky 557 gólům a 802 asistencím. V play off přidal ve 174 startech 145 bodů za 58 branek a 87 nahrávek.

V roce 1999 přispěl k zisku dosud jediného Stanley Cupu v klubové historii. V letech 2003 až 2006 zastával funkci kapitána. Za minulou sezónu si v 59 zápasech připsal na konto 30 bodů za 14 přesných tref a 16 finálních přihrávek.

Reklama