Hlavní obsah

Kovalčuk popřál KHL, ať vzkvétá. On ale míří za dvě miliardy do NHL

Hokejista Ilja Kovalčuk může být v klidu. NHL schválila jeho druhou smlouvu z New Jersey Devils. Dalších patnáct let má ruský útočník nalajnováno. Ví, do jaké šatny bude chodit, ví, kolik mu dorazí na účet. V dolarech 100 miliónů. V českých korunách podle současného kurzu tolik: 1 919 000 000. Detektivka, která trvala celkem 410 dní, skončila. „Vyřešení všech detailů nějakou dobu trvá,“ řekl pro Sovětskij sport.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Ilja Kovalčuk v dresu New Jersey

Článek

Co byste řekl k celému příběhu o vaší smlouvě? Je to moje první zkušenost.

Vzpomínáte na to, když NHL odmítla první kontrakt? Bylo mi řečeno, že i taková možnost existuje, byl jsem na to připravený, nebyl jsem naštvaný. Musím vzdát nyní hold New Jersey, že klub vytrval a přinesl do ligy smlouvu, která je nakonec schválena.

Jak byste popsal jednání? Žádný soud v klasickém slova smyslu. Ústní jednání se konalo v obyčejném hotelu v Bostonu. Seděli jsme v konferenční místnosti naproti sobě.

Souhlasíte s tvrzením, že hráčská asociace v NHL je slabá? Ne. Asociace dělala vše, co měla. Žádné stížnosti. Kromě toho máme lídra Donalda Fefra, který dlouho pracoval pro baseball.

Není vám líto, že jste v únoru nepřijal nabídku Atlanty, která zněla na 12 let a 101 miliónů dolarů? Neohlížím se a nelituji promarněné příležitosti. Jsem v New Jersey, které tvrdí, že chce vyhrát Stanley Cup. Mám, co jsem chtěl.

Do KHL a Petrohradu vás lákal šéf SKA a KHL Alexander Medveděv. Prý se kdykoli můžete na něj obrátit a jít hrát za tento klub? Díky Alexandře Ivanoviči. O něm můžu říct jen samé dobré věci. Řeknu vám upřímně, že možnost jít hrát za SKA jsem bral vážně. Ale váhy se naklonily ve prospěch New Jersey. Život nekončí. Přeji KHL vše dobré. Ať ligá vzkvétá a stane se silnější. A kdo ví, možná tam někdy budu hrát.

Vaše průměrná mzda za celý kontrakt je 6,66 miliónů dolarů ročně, jde o nějako symboliku? Nevěřím na kouzla (smích).

Sidney Crosby podepsal na 8,7 miliónů ročně - 87 je jeho číslo dresu, že? Pak já bych měl žádat o 17 miliónů dolarů za sezónu. (V New Jersey Kovalčuk nosí čísli 17, v ruské reprezentaci 71 pozn. aut.).

Reklama

Související témata: