Hlavní obsah

Zemřel nejlepší ochránce svých spoluhráčů, zaznělo na pohřbu hokejisty Boogaarda

REGINA

Desítky příznivců, hokejisté, funkcionářů, a především rodinní příslušníci se v sobotu sešli na pohřbu hokejisty Dereka Boogaarda. Hráč ověnčený především úspěchy v bitkařských soubojích NHL zemřel náhle před deseti dny v pouhých 28 letech. Při posledním rozloučení v kanadské Regině mu přišla vzdát hold řada osobností jako generální manažer NY Rangers Glen Sather nebo bývalý hráč Brendan Shanahan.

Foto: ČTK/AP

Aaron Boogaard (vpravo) s rodinnými příslušníky na pohřbu svého bratra Dereka

Článek

Boogaard si během šesti sezón v NHL získal v dresu klubů Minnesota Wild a New York Rangers renomé jako jeden z nejrespektovanějších bitkařů v NHL. Nejen jeho dvoumetrová výška budila pořádný respekt.

"Někteří v něm viděli jen velkého obra. Další ale mohli vidět laskavého člověka, kterému nedělalo potíže pozvat ke stolu v restauraci úplně neznámé lidi. Byl to obr s obřím srdcem a zůstává po něm obří prázdno," prohlásil na pohřbu dlouholetý kamarád Jeremy Clark.

"Byl to velký muž s dobrým srdcem. Na ledě se mu hráči snažili vyhýbat, ale mimo led jej naopak lidé měli rádi ve své blízkosti," řekl na pohřbu bývalý generální manažer klubu Minnesota Wild Doug Risebrough. Boogaard se během kariéry angažoval v charitativních projektech pro rodiny vojáků a často navštěvoval také dětské pacienty nemocnice v St. Paul.

"Nejen pro tyhle aktivity jej lidé milovali. Hokej byl pro něj celý život a každý den na sobě Boogs tvrdě pracoval. I proto se stal v NHL jedním z nejobávanějších hráčů pro soupeře, ale zároveň nejlepším ochráncem svých spoluhráčů," řekl za všechny hokejisty s kterými kdy Boogaard hrál, obránce Minnesoty Brent Burns.

Teprve 28letý Boogaard byl nalezen mrtvý 13. května ve svém domě v Minneapolis. Podle lékařských vyšetření mohla za jeho smrt vražedná kombinace alkoholu a léků na bolest. Boogaardovým posledním hokejovým zápasem byl duel 9. prosince v Ottawě, kdy si z bitky s Mattem Carknerem odnesl otřes mozku a zraněné rameno.

Tímto zápasem pro něj předčasně skončila sezóna, před kterou loni v létě podepsal čtyřletý kontrakt s New York Rangers na 6,5 miliónu dolarů.

Reklama