Hlavní obsah

VIDEO: Boston prožívá extázi, získal Stanley Cup a fanoušci vířili městem

PRAHA

Na tuhle noc Boston dlouho nezapomene. Hlavní město amerického státu Massachusetts, které je považováno za duchovní a kulturní centrum Nové Anglie, prožilo hokejové šílenství. Medvědi vyhráli Stanley Cup, když v posledním možném utkání porazili Vancouver 4:0. Teď už zbývá jediné - oslavy, oslavy a oslavy. A to po dlouhých devětatřiceti letech.

Foto: Ben Nelms , Reuters

Zdeno Chára (vlevo) stříká šampaňské na spoluhráče z Bostonu po vítězství ve Stanleyově poháru

Článek

„Je to neuvěřitelné,“ vystihl krátce a výstižně situaci bostonský centr Brad Marchand. „Neskutečné, jsem hrdý na celý tým,“ neskrýval dojetí prezident klubu Cam Neely. Šampióni vešli ve známost. Ale „We Are The Champions“ noví vládci NHL neslyšeli. Není divu. Kdo by chtěl tento song poslouchat ve Vancouveru, kde se o všem rozhodlo.

Vše po utkání odstartoval kapitán Zdeno Chára. Převzal pohár, několikrát s ním radostně zacloumal nad hlavou a vydal se na čestné kolečko. „Byla to velká pocta a privilegium. Tuhle chvíli si budu pamatovat do konce života. Věřím, že se brzy o radost podělím s rodinou, která mě vždy podporovala,“ vyznal se obrovitý zadák, který v šatně plnil pohár šampaňským.

„Neskutečná radost, která byla vykoupená tvrdou prací po celou velmi dlouhou sezónu. Bylo to o trpělivosti a důsledném plnění všech povinností,“ dodal Chára.

"Brácha už tohle zažil, byla to těžká cesta a teď vím, o čem to je,“ pověděl obránce Tomáš Kaberle. Jeho starší bratr František slavil s touto hokejovou relikvií v roce 2006, když ovládl NHL s Carolinou.

Fanoušci Bostonu oslavují zisk Stanley Cupu v ulicích města.foto: ČTK/AP/Elise Amendola

Jenže i oslavy v Bostonu se neobešly bez zásahů policie. Ta musela několik fanoušků zatknout. Jejich přemíra oslav po devětatřiceti letech přesáhla hranice. Ohňostroj radosti započal v barech, kde fanoušci zápas sledovali. „Jsem skalní fanynka Bruins, chtěla jsem být v Bostonu, je to neuvěřitelné,“ rozplývala se Colleen Liffersová pro espn.com. Ona a její přátelé po výhře opustili noční klub a vydali se k TD Garden, domovskému stadiónu Medvědů. Rej tisíce kilometrů daleko od Vancoveru, místa, kde vše pro letošní ročník skončilo.

„Musím říci, že drtivá většina fanoušků slavila zodpovědně, policisté provedli skvělou práci při udržování pořádku,“ řekla mluvčí bostonské policie Elaine Driscollová. „Toto je nejlepší město na světě. Je to nejlepší sportovní město na světě. Jsem velmi hrdý,“ radoval se třiapadesátiletý Bob Hay.

Opak zažíval kanadský Vancouver. Hořela auta, výtržníci vzali některé obchody útokem a policie musela použít i slzný plyn.

Reklama

Související témata: