Hlavní obsah

Jágr jako zdravý kůň, který touží s Philadelphií po Stanley Cupu

PRAHA

Jen hodiny zbývají do očekávaného návratu Jaromíra Jágra. V noci ze čtvrtka na pátek natáhne přes hlavu devětatřicetiletý český útočník dres Philadelphie. První soupeř Boston, poslední vítěz Stanley Cupu. Kladenský odchovanec si ve třech přípravných zápasech připsal šest bodů. A kvůli tomu na sebe upřel ještě větší pozornost. Díky jeho výkonům ho fanoušci Letců přijali s otevřenou náručí.

Foto: ČTK/AP

Jaromír Jágr během setkání s novináři ve Philadelphii

Článek

„Myslel jsem, že jsem v hokeji viděl už vše, ale byl jsem překvapen, když jsem zjistil, že Jaromír Jágr je do půlnoci na stadiónu a trénuje. Wow,“ napsal na Twitter brankář Ilja Bryzgalov.

Devátý nejproduktivnější hráč historie NHL hokej nezapomněl. A nic na tom nezměnily tři sezóny v ruské Kontinentální lize. I tam patřil k nejsledovanějším. „Nemyslím si, že nikdo nečekal, že se vrátí a bude stejně dobý. Je to velmi vzrušující pro všechny. Je skvělé s ním hrát,“ řekl Philly.com Danny Briere.

Jágr odehrál v NHL sedmnáct sezón, pětkrát vyhrál kanadské bodování, dvakrát dosáhl s Pittsburghem na Stanley Cup a v 1273 zápasech si připsal 1599 kanadských bodů. A to v dresu Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers. To jako krátký výlet do minulosti. A současnost?

Ano, šéf kladenských Rytířů uspěl v přípravě. A co samotná NHL? „Jednoznačně na to pořád má,“ pověděl Peter Laviolette, kouč Philadelphie.

Pryč je doba, kdy Jágra zdobila mocná hříva. Od salutování po vstřeleném gólu před dvěma desítkami let přece jen už uběhl také nějaký čas a kus historie NHL byl odehrán. Do nejslavnější hokejové ligy světa vstupuje vyzrálejší osobnost, které jde především o tým.

Jaromír Jágr (vlevo) se raduje se svými spoluhráči z Philadelphie Waynem Simmondsem (uprostřed) a Andrejem Meszárosem.foto: ČTK/AP/Matt Slocum

„Ano, tři roky nebyl v NHL, je mu devětatřicet, ale on má 188 centimetrů, váží 113 kilogramů a je zdravý jako kůň. Pokud Jágr neztratí páru, může vstřelit třicet gólů a dosáhnout na šedesát až osmdesát bodů za sezónu. V takovém případě je plně odůvodněná smlouva, kterou podepsal,“ napsal komentátor Greg Wyshynski. Kontrakt byl podepsán na rok a 3,3 milionu dolarů.

Při poslední sezóně v NHL Jágr vstřelil 25 branek a připsal si 46 asistencí, to ještě v dresu NY Rangres. „Přináší mnoho zkušeností. Byl skvělý,“ dodal Laviolette k přípravě.

„Chci hrát co nejlepší hokej, jak je to jen možné, to je můj cíl,“ řekl také Jágr, který nemyslí na osobní prospěch. On touží potřetí zvednout Stanley Cup, nejcennější trofej v NHL. „Nikdo si nepamatuje, kolik jste vstřelili gólů, všichni si pamatují jen vítěze. Kolik bodů jsem získal, když jsme vyhráli první pohár? To nikdo neví. Ale vím, že jsem vyhrál pohár a byl součástí toho týmu," dodal Jágr.

Má pravdu. Kdo ví, že v druhé sezóně v NHL nasbíral 69 bodů? Moc fanoušků ne. Ale většina ví, že slavil s Pittsburghem Stanley Cup. A ten chce i s Philadelphií.

Reklama

Související témata: