Hlavní obsah

VIDEO: Jágr pod palbou dětských otázek. Vypráví o škole, zubech, legraci i slávě

PRAHA

Žádné otázky o formě, gólech, soupeřích a play-off. Jaromír Jágr nežije jen hokejem. Nejslavnější český sportovec historie hraje NHL za Philadelphii, je většinovým vlastníkem kladenských Rytířů, ale má ještě jeden tým. Ten je složený jen z dětí. Ve středu čtyřicetiletý Jágr je patronem charitativního projektu Staň se kámošem. A z jednoho takového setkání vzniklo unikátní video. „Vybral jsem si svůj tým. Jsem kapitánem mužstva kámošů,“ hlásí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaromír Jágr v civilu je Kámoš

Článek
Fotogalerie

Jaromír Jágr odpovídá na otázky dětí

Kolik dál Jágr gólů se ví, kolik utkání sehrál za reprezentaci také. Ale jsou otázky, na které nikdy neodpovídal. Ty mu položily až děti. Některé otázky hvězdu Philadelphie rozesmály, u jiných musel více zapřemýšlet. „Rodiče se mě rozhodli dát na hokej ve třech letech, moc jsem jim do toho nemluvil,“ vysvětlil například hokejista, proč se dal právě na tento sport, ve kterém přišel zatím o jeden zub, ale jinak má čtyři umělé.

Kladenský odchovanec za svoji kariéru odehrál okolo dvou tisíc zápasů. Kolik mohl za více jak dvacet let vystřídat hokejek? „Když jsem to počítal, tak jedna vychází na zápas, takže asi dva tisíce,“ usmál se Jágr, který v dětství měl jedinou zálibu, a to hokej, ten byl a stále hraje prim v jeho životě.

Že se děti nebály žádných témat, svědčí i dotaz na tělo. Propadl Jágr někdy ve škole? „Nepropadl jsem, ale když mi to hrozilo, tak jsem školu radši vzdal a přešel na individuální program,“ rozesmálo Jágra, který přiznal, že má k dětem pozitivní vztah. „Sám jsem svým způsobem dítě. Hraji s hráči, kterým je dvacet pětadvacet let, to mě hodně omladí. Dodávají mi energii,“ přiznal rodák z Hnidous, který měl rád ve škole matematiku.

„S čísly a počty jsem nikdy neměl moc problém. Jazyky? Ruštině a češtině jsem se moc nevěnoval, kdybych věděl, že jednou budu hrát v Rusku, tak jsem tomu dal víc,“ přiznal při rozhovoru kladenský odchovanec, který byl donucen přemýšlet i nad svou vtipností. „Myslím, že jsem byl v dětství stejný jako teď. Snažil jsem se být středem pozornosti. Pokud je humor a legrace, tak je vše jednodušší.“

Jágr slavil dvakrát Stanley Cup, dvakrát byl součástí týmu, který vyhrál mistrovství světa, přispěl k triumfu na olympiádě. I toto mu pomohlo ke slávě. „Tu jsem nejvíce pocítil, když jsem šel v osmnácti do NHL. Kdo je slavný, má jednodušší život. Nejdůležitější ale je si uvědomit, že sláva jednou odejde, člověk by ji měl brát jako dárek, který někdo zase vezme, člověk by si neměl slávu přivlastnit.“

Reklama