Hlavní obsah

Konkurence NHL by měla odstartovat za rok

PRAHA/TORONTO

Zmrtvýchvstání Světové hokejové asociace (WHA) je opět na pořadu dne. Zástupci ideje o znovuvytvoření konkurenční soutěže NHL v čele s legendárním Bobby Hullem jednali na začátku týdne v kanadském Torontu s jasným výsledkem: soutěž odstartuje příští rok v prosinci.

Foto: REUTERS

Zámořské NHL zřejmě přibyde v příštím prosinci konkurence - WHA.

Článek

WHA by měla navázat na profesionální ligu hranou v Severní Americe v letech 1972 - 79. Organizátoři počítali, že první ročník znovuoživené soutěže mělo hrát alespoň šest týmů. Jednání se zúčastnilo patnáct zástupců severoamerických měst, zájem o soutěž nakonec projevila desítka z nich.

Z Kanady by v sezóně 2004-05 měla hrát mužstva z Quebeku, Toronta a Hamiltonu, Spojené státy by měly reprezentovat Cleveland, Cincinnati, Portland, Oregon, St. Louis, Chicago a Orlando.

Kluby by měly za sezónu odehrát padesát zápasů, polovinu doma, polovinu na ledě soupeřů. Pořadatelé plánují, že hned v následující sezóně by se mohla soutěž rozšířit o evropské týmy a stát se tak první regulérní mezinárodní hokejovou ligou světa.

Alternativa pro volné hráče

"Hokej už není co býval," postěžoval si komisionář soutěže Hull. "V NHL dostane šanci jen minimum mladých hráčů. I jim proto chceme nabídnout naší alternativu," řekl vítěz Stanleyova poháru z roku 1961. Organizátoři rovněž doufají, že se vrátí zámořští hráči, kteří našli uplatnění v evropských klubech.

Současně budoucí vedení ligy počítá s volnými hráči z NHL. "V září příštího roku se stane téměř osmdesát hokejistů volnými hráči, mezi nimi jména jako Brett Hull nebo Chris Chelios. I těm chceme vyjít vstříc," připomněl Hull.

Platový strop

Nově vytvořená liga by měla mít částečně odlišná pravidla od NHL. "Zkoušeli jsme aplikovat upravená pravidla v jedné soutěži na Floridě. WHA by zřejmě neznala červenou čáru, což by přineslo víc brejkových situací a tím i atraktivnější hokej," prohlásil jeden z organizátorů Peter Young.

Zvažuje se i možnost, že by místo klasicky složených pětic nastupovaly na led jen čtveřice hráčů.

Jednotlivé kluby by se měly vejít do platového stropu 10 miliónů dolarů, s výjimkou jedné - štědře odměněné - hvězdy.

World Hockey Association
Původní WHA odstartovala v roce 1972 s dvanácti týmy ve dvou divizích jako konkurenční soutěž NHL. Kvůli finančním problémům liga skončila v roce 1979 a čtyři kluby byly proti kauci (6 miliónů dolarů) přijaty do NHL (Edmonton Oilers, Winnipeg Jets, Quebec Nordiuques a New England Whalers).
Bobby Hull se významně zasloužil o popularizaci staré WHA, když v roce 1972 odešel z týmu NHL Chicago Black Hawks a podepsal smlouvu s Winnipegem Jets, kde poté odehrál všech sedm sezón, po které soutěž existovala.

Reklama