Hlavní obsah

Lang má šanci potvrdit vedení v produktivitě NHL

PRAHA

Asistencí na jediném gólu Washingtonu v úterním utkání NHL s Ottawou útočník Robert Lang zaokrouhlil svůj účet v kanadském bodování na 68 a dotáhl se na Markuse Näslunda z Vancouveru. Český reprezentant má navíc jedinečnou příležitost se od svého největšího rivala odpoutat, Näslund bude totiž kvůli otřesu mozku týden mimo hru.

Článek

Švédský forvard Vancouveru se zranil při pondělním zápasu na ledě Colorada, kdy se tvrdě srazil s útočníkem Stevem Moorem. Z ledu se odbelhal se zakrvácenou hlavou, lékaři konstatovali otřes mozku a nechali si jej přes noc na pozorování. Zákrok, který vedení Canucks označilo za likvidační, rozhodčí nechali bez potrestání, nebude se jím zabývat ani komisariát NHL.

Crawford: Kde je respekt?

"Je trapné, že taková věc zůstane bez potrestání. Vždyť to bylo zcela evidentní: jejich bezvýznamný hráč napálil hvězdu s jediným úmyslem, dostat ji z ledu. A to mi nikdo nevyvrátí," řekl k události šéf Vancouveru Brian Burke.

Nit suchou na rozhodčích i vedení ligy nenechal ani kouč Canucks Marc Crawford. "Jde mi hlava kolem z toho, co se v NHL děje. Vedení soutěže mluví o tom, že hráči k sobě nechovají patřičný respekt. Neměli by ale činovníci vzít v potaz brutální zákrok na nejproduktivnějšího hráče soutěže? Kde je respekt z jejich strany," ptal se Crawford rozhořčeně.

"A rozhodčí? Mohli vyloučit alespoň za nedovolené bránění, za faul loktem. Mohli písknout cokoliv, ale místo toho neudělali vůbec nic," stěžoval si.

Čistý bodyček?

Podle Moorea šlo o nešťastnou náhodu při klasickém bodyčeku. "Näslund - v tu chvíli jsem ale nevěděl, o koho jde - převzal puk a chystal se přejít do naší třetiny. Šel jsem do něj normálně ramenem a ani rozhodčí to nepískali. Slyšel jsem je i zakřičet: 'Byl to čistý bodyček!'. Samozřejmě, že jsem Markuse nechtěl zranit," vysvětloval Moore.

Näslund zatím zůstal v čele kanadského bodování. Na kontě má 68 bodů za 30 branek a 38 asistencí, zatímco Lang se trefil šestadvacetkrát a připsal si 42 přihrávek. Další body do tabulky produktivity může český reprezentant nasbírat ve čtvrtečním utkání v New Jersey či v sobotu na Floridě.

Kanadské bodování NHL
1. Näslund (Vancouver)68 (30 + 38)
2. Lang (Washington)68 (26 + 42)
3. St. Louis (Tampa Bay)65 (29 + 36)
4. Tanguay (Colorado)65 (21 + 44)
5. Kovalčuk (Atlanta)64 (31 + 33)
6. Marián Hossa (Ottawa)63 (26 + 37)
7. Sakic (Colorado)62 (23 + 39)
8. Alfredsson (Ottawa)59 (25 + 34)
9. Doan (Phoenix)59 (21 + 38)
10. Thornton (Boston)58 (16 + 42)
...
14. Hejduk (Colorado)55 (26 + 29)
16. Jágr (NY Rangers)55 (20 + 35)
25. Havlát (Ottawa)48 (20 + 28)

Reklama

Související témata: