Hlavní obsah

Češi budou při předávání cen NHL chybět

TORONTO

Po dvou letech budou čeští hokejisté opět chybět při předávání cen NHL v Torontu. Hlavní role v letošním ročníku soutěže tentokrát připadly útočníkovi Martinu St. Louisovi z Tampy Bay a brankářovi New Jersey Martinu Brodeurovi. Oba si již mohou dělat místo na poličce pro jednu trofej, navíc každý kandiduje na další dvě, včetně prestižní Hart Trophy.

Článek

Drobný útočník St. Louis byl v letošním ročníku obrovským překvapením, podobně jako celý tým Tampy Bay, který naznačil své možnosti vítězství ve Východní konferenci v základní části a vyvrcholením byl pondělní zisk Stanleyova poháru.

St. Louis vyhrál díky 94 bodům za 38 branek a 56 asistencí kanadské bodování a převezme Art Ross Trophy. Na Hartovu trofej kandiduje spolu s Brodeurem a strůjcem úspěchu poraženého finalisty Jaromem Iginlou z Calgary.

St. Louis byl nominován na Lady Byng Memorial Trophy, která oceňuje sportovní chování. Rozhodne se mezi St. Louisem, jeho spoluhráčem Bradem Richardsem a Danielem Alfredssonem z Ottawy.

Brodeur obhajuje Vezinovu trofej

Brodeur převezme znovu Jennings Trophy pro brankáře z týmu, který inkasoval v základní části NHL nejnižší počet branek. Tuto cenu získala opora Devils již počtvrté a v loňském roce se dělila s duem z Philadelphie - českým gólmanem Romanem Čechmankem a Robertem Eschem.

Spolu s Miikkou Kiprusoffem z Calgary a Robertem Luongem z Floridy se uchází Brodeur o cennější Vezinovu trofej, které se loni poprvé dočkal po předešlých třech neúspěšných nominacích. O Hartovu trofej se také ucházel již loni, ale neúspěšně.

Na nejlepšího obránce kandiduje i Chára

Na James Norris Trophy pro nejlepšího obránce si brousí zuby i slovenský obránce Zdeno Chára. Konkurenty obrovitého beka Ottawy jsou vyhlášené hvězdy soutěže Scott Niedermayer z New Jersey a Chris Pronger z St. Louis. Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka si odnese Trent Hunter z New Yorku Islanders, Andrew Raycroft z Bostonu či Michael Ryder z Montrealu.

Letošní nominace nejlepších trenérů základní části jako by byla předzvěst úspěchů v play-off. Jack Adams Trophy totiž převezme buď kouč šampiónů z Tampy John Tortorella, lodivod poražených finalistů z Calgary Darryl Sutter nebo trenér semifinalisty Stanleyova poháru ze San Jose Ron Wilson.

Českou školu zachraňoval Malík

Pomyslnou korunu pro krále střelců v podobě Maurice Richard Trophy přebere po českém střelci Milanu Hejdukovi z Colorada hned trojice hokejistů. Iginla, Rick Nash z Columbusu i Ilja Kovalčuk z Atlanty nastříleli shodně po 41 brankách.

Čeští hokejisté letos při předávání hlavních cen chybí, ale obránce Marek Malík z Vancouveru už převzal trofej, jež nepatří mezi hlavní. Vlastní Bud Light Plus-Minus Award, kterou získal za nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Malík nasbíral 35 kladných bodů stejně jako St. Louis.

Slavnostní večer v Torontu začne v noci ze čtvrtka na pátek v 2:30 SELČ.

Nominace na hlavní ceny NHL v ročníku 2003/04
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč)
Martin Brodeur (New Jersey Devils), Jarome Iginla (Calgary Flames), Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)
James Norris Trophy (nejlepší obránce)
Zdeno Chára (Ottawa Senators), Scott Niedermayer (New Jersey Devils), Chris Pronger (St. Louis Blues)
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník)
Kris Draper (Detroit Red Wings), John Madden (New Jersey Devils), Alyn McCauley (San Jose Sharks)
Vezina Trophy (nejlepší brankář)
Martin Brodeur (New Jersey Devils), Miikka Kiprusoff (Calgary Flames), Roberto Luongo (Florida Panthers)
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček)
Trent Hunter (New York Islanders), Andrew Raycroft (Boston Bruins), Michael Ryder (Montreal Canadiens)
Lady Byng Memorial Trophy (za sportovní chování)
Daniel Alfredsson (Ottawa Senators), Brad Richards, Martin St. Louis (oba Tampa Bay Lightning)
Jack Adams Award (nejlepší trenér)
Darryl Sutter (Calgary Flames), John Tortorella (Tampa Bay Lightning), Ron Wilson (San Jose Sharks)
Přehled jistých držitelů hlavních trofejí v ročníku 2003/04
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části)
Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části)
Jarome Iginla (Calgary Flames, Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Ilja Kovalčuk (Atlanta Thrashers)
William M. Jennings Trophy (nejméně inkasovaných branek mužstva)
Martin Brodeur (New Jersey Devils)

Reklama