Hlavní obsah

Neckář přijel do Čech slavit i bubnovat

PRAHA

Týden před Stanleyovým pohárem dorazil na ruzyňské letiště v pátek dopoledne i jeho letošní druhý český vítěz, Kubinův spoluhráč z obrany Tampy Bay Stanislav Neckář. Během sezóny odehrál vinou zranění třísel za Lightning jen dva zápasy, přesto se těší z nečekaného triumfu. Ani na podstavci slavné trofeje jméno mistra světa z Vídně 1996 chybět nebude.

Článek

"Přemýšlel jsem , zda si to vůbec zasloužím, ale pak jsem si řekl, že ano. Vždyť jsem v NHL už deset let, i v Tampě jsem předtím hrál hodně utkání, takže svým způsobem jsem k tvorbě týmu přispěl. Necítil jsem se vůbec jako cizí," vypráví 28letý hokejista.

Domů přijel po dvou letech a přivezl celou rodinu: kanadskou manželkou Shawnu, její rodiče i oba své potomky, tříletou dceru Ellu a čtrnáctiměsíčního synka Tye. "Na děti mluvím česky, pár slov už umí i moje žena. Dokáže si říci o jídlo a o sex, to jí jde nejlépe," řehtá se.

Při oslavách utopil i mobil

V Česku budou Neckářovi čtyři týdny. "Chci si to doma užít, hlavně až mi příští pátek přivezou Stanley cup," těší se už nyní na akci v Písku, kde ukáže pohár na zimním stadiónu i na náměstí. "Pojedu i na Kubinovy ostravské oslavy, vedle něj jsem k nám na jih pozval i další Evropany z klubu, švédského útočníka Modina a ruského gólmana Chabibulina. V pondělí 26. července se máme vypravit s trofejí na Hrad za prezidentem Klausem," líčí.

"Za oceánem během týdne bouřlivých oslav, při nichž jsem v bazénu utopil i mobil, mi naše vítězství ještě nedocházelo. Pak mě to ale koplo, že nejhorší období v kariéře střídá fantastický úspěch. Po zoufalém začátku sezóny, v níž jsem víc marodil než hrál, jsem na tak nádherný konec vůbec nepomyslel," přiznává Neckář, jenž se minulé léto v Tampě nedohodl na pokračování smlouvy.

S manažerem si vše vyříkali

Těsně před březnovou uzávěrkou přestupu si ho ale klub vzal zpátky z Nashvillu, kde byl také často na seznamu zraněných. "Byl jsem přesvědčen, že se do Tampy už nikdy nevrátím, o to mě víc překvapilo, že se před play-off ozvali. Nakonec jsme si s manažerem Feasterem vše vyříkali a teď je snad na nejlepší cestě podpis další smlouvy," tvrdí Neckář a jen doufá, že prohlídka u vyhlášeného tuzemského fyzioterapeuta Pavla Koláře mu pomůže odstranit velké zdravotní obtíže.

Absolvuje i koncert

Brusle obuje jihočeský patriot na srpnovém soustředění  hráčů z NHL v Mladé Boleslavi, ale doma plánuje náruživý muzikant i hudební vystoupení za bicí soupravou ve skupině Panta Rhei, kde působí Neckářův bratr Zbyněk. "Rád si s nimi zabubnuji. Hrají funk jazz, což sice není úplně moje krevní skupina, ale jsou fakt dobří. Říkali to i lidé z branže v New Yorku, jimž jsem pouštěl ukázky z jejich cédéčka," chválí hudbu sourozence a jeho přátel milovník metalu a rocku.

V polovině srpna sice odletí s rodinou zase na Floridu, ale pokud se NHL nerozběhne, vrátí se do Evropy. "Výluka by ublížila nejen hráčům a klubům, ale hokeji obecně. Žádná dohoda ale není na obzoru, takže výluka vážně hrozí. Dnes ale nikdo neví, jak může být dlouhá. Já letos stihl strašně málo zápasů, takže někde hrát určitě chci. Možná se objevím v Budějovicích, kam se chtějí vrátit i další jihočeští kluci Turek, Prospal i Dvořák," uzavírá Neckář.

Reklama