Hlavní obsah

Pražané už mají klid, dvě série jsou otevřené

PRAHA

Pražské hokejové kluby už mají semifinálovou jistotu, neboť po přesvědčivých domácích výhrách zvítězily dvakrát i na ledě soupeřů a stihly postup v nejrychlejším možném termínu. Zbývající dvě série jsou ale vyrovnané.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Třinecký Václav Pletka (vlevo) v souboji s Janem Výtiskem z Vítkovic. Oba severomoravští kohouti se ještě minimálně dvakrát potkají...

Článek

Hru Slavie i Sparty zdobila parádní defenzíva i výkony brankářů. Málek i Bříza dostali ve čtyřech utkáních pouhé dva góly a poslední zápasy odchytali shodně s nulou, pro oba druhou v play-off.

Zbývající dvě série jsou vyrovnané. U moravského souboje Vítkovic s Třincem se to čekalo. Překvapením je ale, že pardubický lídr základní části extraligy ani jednou neuspěl ve Znojmě, a tak musí podstoupit minimálně další dvě bitvy s houževnatým soupeřem, který se vůbec necítí odepsán.

V semifinále hokejové extraligy se pražské celky střetnou mezi spolu za předpokladu, že Pardubice nakonec potvrdí roli favorita. Pokud ne, bude hrát Slavia se Znojmem a Sparta s vítězem moravského souboje.

Vítkovice se trápí v koncovce

VÍTKOVICE vs TŘINEC                stav série 2:2
Zápasy 2:3, 2:1, 1:0 po náj., 0:7

Hokejisté Vítkovic na domácím ledě za 130 minut hry nevyzráli na třineckého brankáře Lakosila. Gól mu dali jen při samostatných nájezdech v nedělním zápase, a protože tehdy čaroval Trvaj, ujali se vedení v sérii. V odvetě však dominovali hosté, a tak před čtvrtečním pokračováním v Třinci jsou oba týmy od semifinále stejně daleko.

Bídná produktivita Vítkovic měla podle kouče Ladislava Svozila důvody v menší ochotě hráčů podstupovat souboje před brankovištěm. "Schází nám důraz i nebojácnost protlačit se před Lakosila, snažíme se hrát až moc na krásu," řekl.

Oceláři už zjistili, jak by mohli dojít k úspěchu. "Trvaj je výtečný. Když střelu vidí, je těžké dát gól. Proto jsme se snažili víc clonit a zakrývat mu výhled," naznačil cestu kouč Třince Pavel Marek. Časté atakování gólmana se nelíbilo domácím. "Když si naši obránci chtěli sjednat respekt, byli vylučováni," posteskl si Svozil. V přesilovkách pak hosté začali budovat svůj náskok.

Střelecké probuzení Ocelářů způsobila i změna zakončování. "Pokud nebyli hráči před Trvajem, měli jsme naznačit ránu a pokusit se akci vylepšit přihrávkou do strany," vyložil karty obránce Martin Čakajík. Vlastimil Lakosil si všímal víc obrany: "Z ní všechno vychází. Dozadu jsme v obou zápasech pracovali parádně."

Zatím vždy zvítězilo mužstvo, které jako první otevřelo skóre. "První gól hodně napoví," shodli se oba trenéři. Vítkovice přitom ještě nedaly branku při plném počtu hráčů na ledě, důvodem může být i fakt, že na elitní Burgrův útok nasazují Oceláři speciální obrannou formaci.

Rozhodnutý čtvrtý duel měl nehezkou dohru v několika vítkovických zákrocích, po nichž hosté opouštěli led s bolestivou grimasou. "I když řada hráčů má šrámy, udrželi jsme nervy a zbytečně neopláceli," řekl kouč Marek. Určitě nejhůř dopadl Marek Ivan. Po zákroku Kumstáta přišel o dva zuby a má deset stehů ve tváři. "Byl to likvidační faul. Kdybych to udělal já, dostanu 10 zápasů distanc," zlobil se třinecký bouřlivák.

Vyšla sázka na obranu i Málka

SLAVIA vs VSETÍN                        stav série 4:0
Zápasy 2:0, 5:1, 2:1 po náj., 6:0

Mužstvo z Edenu prošlo přes Vsetín bez zaváhání. Základem úspěchu byla jeho neprostupná obrana a hlavně brankář Roman Málek. "Tak jednoduché, jak by se mohlo zdát z výsledků, to zase nebylo," odmítl verzi o snadném postupu téměř nepřekonatelný strážce slávistické svatyně.

Za 250 minut série Málek inkasoval jen dvakrát, pochytal přes sto střel a k tomu ještě osm samostatných nájezdů. "Důležité bylo, že jsme ani jednou soupeře nepustili do vedení," mínil reprezentační gólman. "Ve všech zápasech ale dominovaly obrany, asi nejdůležitější krok jsme udělali ve třetím zápase, kdy Vsetín kladl nejvýraznější odpor," připustil kouč vítězů Vladimír Růžička.

Skutečně při prvním zápase před vlastním publikem se Valaši herně Pražanům minimálně vyrovnali, ale selhali při samostatných nájezdech. "Neměli jsme praváka, který by na sebe mohl vzít odpovědnost. Přitom každý gólman potvrdí, že leváci to mají v nájezdech těžší," všiml si brankář Radovan Biegl. Jediný gól mu dal tehdy Fadrný, který hůl drží napravo.

Slávisté měli víc ze hry, dokázali být nebezpečnější v útoku a hlavně se mohli spolehnout na dobrou defenzivní činnost. "Slávistická obrana je velmi kvalitní. Na každou sebemenší šanci jsme se strašně nadřeli," krčil rameny Biegl. "Drželi jsme se taktiky, hráli trpělivě a spíš účelně než na krásu. Důležité bylo, že jsme se dokázali také pokaždé prosadit z přesilovek," doplnil útočník Slavie Michal Sup.

Po skončené série se ale slavilo na obou stranách. Kabinou Slavie zněl hit V pekle sudy válej od skupiny Kabát. "To je naše hymna v play-off. Přinesl to Krátoška, a když jsme s ní začali vyhrávat, už u toho zůstaneme," líčil Sup. Vsetínští hráči se zase před bouřícími tribunami projížděli na rolbě jako v dobách někdejší mistrovské slávy týmu. Diváci sympaticky ocenili snahu mladíků proti jednomu z favoritů soutěže. "Musíme uznat kvality soupeře, který sérii jasně vyhrál. Pro nás už samotná účast v play-off byla nečekaným vrcholem sezóny," řekl kouč Zdislav Tabara.

Říha postrádal týmový duch

ZNOJMO vs PARDUBICE            stav série 2:2
Zápasy 1:2, 1:7, 3:2, 4:1

Žádná čtvrtfinálová dvojice neměla před zahájením play-off podle odborníků i kursů sázkových kanceláří jasnějšího favorita. Pardubičtí hokejisté sice potvrdili roli suverénního lídra základní části extraligy na svém ledě, na znojemském stadiónu však měli překvapivě navrch Jihomoravané. Domácí tvrze zůstaly nedobyty, o postup mezi čtyři nejlepší mužstva lze čekat ještě tuhý boj.

Zatímco nedělní premiérovou porážku přijal ještě trenér Pardubic Miloš Říha s nadhledem, po pondělním nezdaru už na něm byla znát velká nervozita. "Znojemští působili doma jako jednolitý kolektiv, u svých hráčů jsem naopak týmový duch postrádal. Kluci neplnili vůbec taktické pokyny, každý si dělal na ledě, co chtěl. Chyběla nám jakákoli disciplína. Asi si mysleli, že se Znojmo porazí samo," zlobil se na svoje svěřence.

Podle kouče však východočeský celek v žádném případě nepropadne panice. "I na to, že se série může protáhnout, jsme mužstvo před jejím začátkem připravovali. Musíme ale hodně rychle vystřízlivět z euforie a vrátit se zpátky na zem. Jen návrat k poctivému a ukázněnému hokeji nám může přinést úspěch. Znojmo podalo před svými fandy zřejmě výkon na hranici svých možností, u nás to ale bude ve čtvrtek určitě úplně jiné utkání. Byť soupeři zřejmě narostlo sebevědomí, doma si vítězství nenecháme vzít," byl přesvědčen Říha, podle něhož budou mít Pardubičtí už k dispozici uzdraveného útočníka Blažka.

Zatímco Znojmo loni i předloni ztratilo v play-off náskok dvou vyhraných zápasů, letos se Orlům povedlo stejné manko smazat. "Určitá výhoda je ale pořád na pardubické straně. Vždyť rozhodující střetnutí by se hrálo u nich," nepropadá přehnanému optimismu znojemský centr Miroslav Barus. Střízlivý v předpovědi dalšího vývoje čtvrtfinále je i druhý kouč Znojma Milan Kastner. "V zaplněné pardubické aréně to budeme mít těžké, ale pokusíme se zopakovat výbornou hru z předchozích dvou duelů. Skvěle zatím chytá brankář Altrichter, snad mu forma vydrží," přál si.

Mistr si v klidu počkal na chyby

Č. BUDĚJOVICE vs SPARTA     stav série 0:4
Zápasy 1:3, 0:4, 1:2, 0:5

S jistotou a grácií hodnou úřadujícího mistra prosvištěli hokejisté pražské Sparty čtvrtfinálovou sérií s Českými Budějovicemi. Málokdo očekával jen čtyři utkání, ale Pražané nenechali nikoho na pochybách, že pod Hadamczikovým vedením prošli herním obrozením a stali se vážnými adepty na titul.

"Sparta nás nepřehrála, podstatné části zápasů jsme byli lepší," hřímal kouč Jihočechů Jaroslav Pouzar a na tváři sparťanského asistenta Kamila Konečného se objevil pobavený úsměv. Mohl být jeho tým při celkovém skóre 2:14 lepší...? Opravdu nebyl!

Holešovický celek už nepraktikuje styl, kdy protivníka zadupe do ledu během úvodních minut. Nechá soupeře vybláznit a čeká na chybu. V zápasech s Budějovicemi se pokaždé dočkal. Vypadalo to tak jednoduše...

Takový styl ale vyžaduje soustředěnou obranu a brankáře, který umí mužstvo v rozhodujících momentech podržet. Obojí sparťané v úvodním kole vyřazovacích bojů našli. Defenzívní dvojice si s přehledem udělaly svou práci a ještě stačily podporovat útočné výpady, Bříza předvedl několikrát svou zkušenost, která z něj v play-off dělá nepostradatelný kámen ve sparťanské mozaice.

Pražanům se začínají vyplácet i posily, jejichž příchod doprovázený nečekanými trejdy vyvolal protichůdné reakce. Šimíček s Ujčíkem byli součástí nejnebezpečnější pražské řady, která však v posledním duelu přišla o zraněného Havelku. Na jeho místě je však nadále připraven i schopen zaskočit Paroulek, jehož výkonnostní křivka rovněž stoupá. Podle posledních zpráv by však Havelka mohl stihnout i semifinálovou sérii.

Jihočeši se chtěli rvát více, jenže položila je především katastrofální koncovka. V důležitých momentech nenavázal na svou střeleckou formu ze závěrečné čtvrtiny základní části Rob, za očekáváním zůstal i reprezentant Michálek. Zklamal i Turek. "Od nás tahounů se určitě očekávalo víc. Dva góly jsou za sérii jsou strašně málo," pravil posledně jmenovaný. "I tak pro nás byla sezóna úspěšná. Ze třináctého místa jsme se vyhrabali až do play-off," nelitoval přesto kapitán mužstva Rudolf Suchánek.

Na jihu Čech se ovšem očekávají změny na trenérských postech. Hovoří se o dvojici Jan Neliba a Vladimír Caldr, Liška i Pouzar zřejmě skončí.

Reklama