Hlavní obsah

Tampa Bay - Washington 4:2Neuvirthův Washington se mohl přiblížit play off. Stamkos byl proti

New York

Už mohli být jednou nohou v play off, ale to by nesměl Steven Stamkos hrát v životní formě. Washington s Michalem Neuvirthem v bráně to měl v pondělním utkání v Tampě Bay dobře rozjeté, ale pak dvakrát udeřil nejlepší střelec NHL a Capitals odjížděli bez bodu. Stamkos si tak připsal 57. a 58. gól v sezóně a zařídil vítězství Lightning 4:2.

Foto: Mike Carlson, ČTK/AP

Steven Stamkos oslavuje gól v síti Washingtonu.

Článek

Stamkos zároveň zaznamenal svůj 12. vítězný gól, když pouhých 63 sekund před koncem třetí třetiny překonal Michala Neuvirtha v brance Capitals a zlomil nerozhodný stav 2:2. Další trefu pak přidal v samotném závěru do prázdné branky při power-play Washingtonu.

Capitals si porážkou zkomplikovali cestu za postupem do play off, dva zápasy před koncem základní části drží na osmém místě tabulky Východní konference jen dvoubodový náskok před devátým Buffalem. Sabres mají jeden zápas k dobru.

"Je to těžká porážka. Tvrdě jsme makali, ale nakonec nemáme ani bod," litoval Neuvirth, který až do 38. minuty hájil čisté konto. Pak však během 25 sekund dvakrát kapituloval a Tampa otočila skóre na 2:1. V 57. minutě sice vyrovnal Jason Chimera, závěr ovšem patřil Stamkosovi.

Dvaadvacetiletý kanonýr při rozhodující akci doklepl puk za Neuvirthova záda poté, co český gólman pouze vyrazil střelu od modré čáry. Dvě sekundy před koncem pak Stamkos z těžkého úhlu a v kleče skóroval do prázdné branky podruhé.

Pokoří hranici 60 gólů?

Tampa už ztratila šanci na play off, Stamkos však v posledních třech zápasech může pokořit hranici 60 gólů. To se za posledních 15 let povedlo pouze Alexandru Ovečkinovi, který v sezóně 2007-2008 nastřílel 65 branek.

Účasti ve vyřazovacích bojích se výrazně přiblížili hokejisté Los Angeles, kteří porazili 2:0 Edmonton a ve vyrovnané tabulce Západní konference zvýšili svůj náskok před devátým Dallasem na čtyři body.

Kings dlouho hráli s Oilers nerozhodně 0:0, až v první minutě třetí třetiny vstřelil klíčový vedoucí gól Vjačeslav Vojnov, dvaadvacetiletý obránce z ruského Čeljabinsku, který hraje svou první sezónu v NHL. Gólovou pojistku pak přidal v 58. minutě další nováček Dwight King.

Hlavní hvězdou zápasu byl vyhlášen brankář Jonathan Quick, jenž zneškodnil všech 19 střel Edmontonu a připsal si jubilejní desáté čisté konto v sezóně, což je nejvíc ze všech gólmanů v lize.

Statistika NHL:
Los Angeles - Edmonton 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 41. Vojnov, 58. King. Střely na branku: 37:19. Diváci: 18.118.
Tampa Bay - Washington 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky: 59. a 60. Stamkos, 38. Purcell, 38. Hedman - 33. Sjomin, 57. Chimera. Michal Neuvirth odchytal za Washington 59 minut, z 26 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 88,5 procenta. Střely na branku: 27:33. Diváci: 19.204.

Reklama