Hlavní obsah

O Jágra zájem bude, nebojí se jeho bývalý osobní kouč

Philadelphia/Praha

Sám doufal, že mu sezóna skončí později, přesto Jaromír Jágr při svém návratu do NHL v dresu Philadelphie ještě zvýraznil svou zámořskou stopu. Povedený návrat po třech letech v Rusku? V USA o tom nemají sebemenších pochyb.

Foto: Sport.cz

Jaromír Jágr v play-off.

Článek

„Nikdo nevěděl, co od Jágra čekat, ani on sám. Ale 19 gólů v základní části a jeho role zkušeného lídra v kabině Flyers se za 3,3 miliónu dolarů na sezónu ukázaly jako výborná koupě," tvrdí třeba server Philly.com. Skvělé pasáže sezóny střídal se slabšími, play-off je dokonalým příkladem. Po sedmibodovém laufu v 1. kole s Pittsburghem přišel půst proti New Jersey s jedinou asistencí. Přesto pozitiva převažují.

„Podle mě splnil očekávání," je přesvědčen trenér Liberce a Jágrův bývalý osobní kouč Marian Jelínek. „Odhady, že zaznamená sto bodů, mi přišly nadsazené. Jeho role se změnila, není střelec, ale týmu pomáhá charismatem, jako osobnost. Navíc se mu vcelku dařilo vyhýbat zraněním," připomíná Jelínek, že 40letý útočník vynechal za sezónu jen devět zápasů.

Jágrův comeback v číslech
Základní část
73 zápasů,
54 bodů (19+35)
30 trestných minut
11,2 % úspěšnost střelby
Play-off
11 zápasů,
8 bodů (1+7)
2 trestné minuty
3,8 % úspěšnost střelby

Jágr posbíral 62 bodů, občas si posteskl, že by na ledě chtěl trávit víc času. V play-off byl na hřišti v průměru 15 minut za zápas, z útočníků Flyers mu v této statistice patří sedmé místo. „Dívám se na to z pozice trenéra. Starší geniální hráči by chtěli být na ledě pořád, platí to i o Martinu Strakovi nebo Petru Nedvědovi. Ale i když na nich týmy stojí, tlačí se na ně mladí šikovní hokejisté a na ně musí trenér také koukat," říká Jelínek.

Návrat do Kladna? Tím by Jelínka naštval

Jágrovi doběhla smlouva, od 1. července bude volným hráčem. „Zatím netuším, co bude dál," krčil rameny. Zůstane ve Philadelphii? „Zájem o něj bude, toho se nebojím, záleží na něm. Ale nemyslím, že by se rozhodoval hned, nechá si to projít hlavou," domnívá se Jelínek.

Nemusí se tak zatím bát, že by musel vymýšlet, jak ubránit Jágra při jeho návratu do kladenského dresu. „To by mě Jarda naštval," směje se. „Leda by šel do Liberce, můžu mu zkusit hodit laso, ale asi to bude zbytečné," tuší.

Reklama

Související témata: