Hlavní obsah

Konec výluky v NHL? Crosby je skeptický, chybí ochota majitelů. Odchod do Evropy se blíží

Praha/Toronto

Ještě na začátku října tu myšlenku kategoricky vylučoval. Jít hrát během výluky NHL do Evropy? Ne, děkuji. Sidney Crosby i přes žádný posun v rokováních o nové kolektivní smlouvě dával přednost tvrdému tréninku v coloradském Vailu. Jenže poté, co čtvrteční jednání mezi vedením soutěže a Hráčskou asociací skončila krachem, kapitán Pittsburghu přiznal, že jeho přesun na starý kontinent se přiblížil.

Foto: David Duprey, ČTK/AP

Kapitán hokejistů Pittsburghu Sidney Crosby.

Článek

„Jsem přesvědčený, že k dohodě dojde a sezóna bude zachráněna," prohlašoval Sidney Crosby ještě před týdnem pro The Canadian Press. Čtvrtečních šedesát minut ale názor kanadské megastar otočilo o sto osmdesát stupňů.

Právě pouhou hodinu trvalo včerejší rokování obou stran o uzavření nové smlouvy. A jak po středečním návrhu NHL převládal optimismus, teď je nálada mnohem pochmurnější. Hráčská asociace odmítla návrh na uzavření šestiletého kontraktu, který by zajišťoval rovné dělení příjmů, a naopak předložila své tři návrhy. Ty však zase rozcupoval komisionář ligy Gary Bettman.

„Tohle rozhodně nebyl krok správným směrem, pokud se tedy o něj vůbec snažíme," dával Crosby najevo své rozhořčení a přiznal, že jeho odchod do Evropy se přiblížil. „Je to věc, kterou si každý hráč bude muset vyřešit. Musíte zjistit, jak se vše má (v NHL), a já si nemyslím, že je to v pořádku," prohlásil pětadvacetiletý útočník, který byl jedním z osmnácti hráčů, kteří mohli nahlédnout do všech tří návrhů smlouvy v podání NHLPA.

Ochotu majitelů dohodnout se nevidí

A po zamítnutí každého z nich v Crosbym převládá pocit, že NHL není schopná předložit odborům férovou nabídku. „Když se na návrhy podíváte, je to dost jasné. Nevím, jestli jejich ochota jednat se skrz jejich nabídky projevila. Vždyť to vyznělo ve smyslu „vezměte, nebo nechte ležet," kritizuje postoj Bettmana a jeho spojenců.

„Jisté je, že současný stav není dobrý pro žádnou stranu," přiznává jednička draftu NHL z roku 2005.

Reklama