Hlavní obsah

Jágr srovnává situaci v NHL s manželstvím. Ega stranou, hlavně se nezaseknout, radí

Praha

Stále věří, že výluka v NHL brzy skončí a nejlepší hokejová soutěž na světě se přeci jen rozjede. Podle Jaromíra Jágra se vedení zámořské ligy s odbory nejspíše již domluvilo na rozdělení výnosů z ligy, největším problémem tak aktuálně je délka hráčských kontraktů. „Oběma stranám musí jít o to, aby se dohodly. Proto je potřeba dát svá ega stranou,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr v dresu Kladna při utkání na ledě pražské Sparty.

Článek

„Jde hlavně o to, aby se majitelé a hráči nějakým způsobem nezasekli. Aby dali svá ega na stranu a šlo jim o to se dohodnout. Takhle to nefunguje jen v hokeji, ale i v běžném životě, třeba v manželství. Manžel s manželkou se zaseknou, i když je to jen malinký problém, a nedokážou se dohodnout. To samé je teď v NHL," říká Jágr, který zažívá už třetí výluku v zámořské soutěži.

Délka kontraktů? Je víceméně, co se podepíše

Kladenský spolumajitel a hráč v jedné osobě si myslí, že jednání ani tolik nekomplikuje dělení výnosů soutěže, jako otázka délky hráčských kontraktů. „Připadá mi, že tohle je přitom hloupost. Když se nad tím zamyslím, tak je přece víceméně jedno, co se podepíše v kolektivní smlouvě. Majitelé se potom můžou mezi sebou domluvit a říct si: Nebudeme podepisovat nikoho na víc než pět let," myslí si Jágr.

Útočník, který v létě podepsal smlouvu s Dallasem a čeká tak na svou premiéru v dresu Stars, se zároveň zastal krajana Romana Hamrlíka, který se v listopadu pustil jako jeden z mála hráčů do odborářského předsedy Donalda Fehra, za což od ostatních hokejistů sklidil kritiku.

„Roman Hamrlík už před sebou nemá moc let a strašně rád by si NHL zahrál. S jeho názorem souhlasím. Na druhou stranu souhlasím i s názory ostatních, kteří jsou mladí a výluka je zas až tak moc neovlivňuje. Hrají v Rusku, vydělávají tam možná lepší peníze, než by měli v NHL a jsou doma.  Jde o osobní zájmy hráčů, každý přemýšlí za sebe. Je třeba se vžít do jejich pozice," říká útočník s 68 na zádech, který by přivítal, kdyby se NHL konečně rozeběhla.

„Za této situace totiž nevíš, na co se připravit, kdy to začne. Žiješ prostě v nejistotě. Jak se jednou dohodnou, musíš to tady do tří dnů opustit a být připravený v kempech. Což podle mě bude trošičku problém," je hvězdný útočník zvědavý, jak případný bleskový exodus za oceán hráči působící v Evropě zvládnou.

Reklama