Hlavní obsah

Vokoun, nebo Fleury? Jak zastavit rozjetý Boston, lámou si hlavu v Pittsburghu

Pittsburgh

Hokejisté Pittsburghu se trápí. Ve finále Východní konference NHL prohrávají v sérii s Bostonem 0:2 na zápasy, neničí soupeře hvězdnou ofenzivní silou Sidneyho Crosbyho, Jevgenije Malkina či Jaroma Iginly a ve dvou utkáních na vlastním ledě navíc devětkrát inkasovali. V pondělním duelu (1:6) sáhl trenér Dan Bylsma za stavu 0:3 ke střídání brankářů: místo Tomáše Vokouna šel téměř po měsíci na led Marc-André Fleury. Jenže ani tento tah rozjeté Medvědy s naopak ve famózní formě chytajícím Tuukkou Raskem nezastavil a v zámoří už spekulují o tom, který z gólmanů Penguins dostane šanci v klíčovém třetím souboji ve středu v Bostonu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Tomáše Vokouna (vlevo) střídá v brance Pittsburghu po třetí inkasované brance Marc-André Fleury.

Článek

„Neptejte se mě na to," odvětil stroze Fleury. „To je trenérovo rozhodnutí. Já jsem hráč a jsem připraven nastoupit, kdykoliv mi řeknou," reagoval Vokoun.

Šestatřicetiletý dvojnásobný český mistr světa, který na možnost zvednout nad hlavu poprvé slavný Stanley Cup stále čeká, nahradil nejistou o osm let mladší klubovou brankářskou jedničku Fleuryho po čtvrtém utkání 1. kola play off proti New York Islanders a vedl si skvěle: v následujících sedmi zápasech se šestkrát radoval z výhry a pustil jen 14 gólů. Když však v konferenčním finále proti Bostonu podruhé za sebou třikrát kapituloval, rozhodl se Bylsma pro změnu.

"Nemyslím si, že by Vokoun na těch třech (pondělních) gólech nesl nějakou vinu, ale prohrávali jsme 0:3 a museli jsme něco změnit," tvrdil po zápasu kouč. Faktem je, že někteří fanoušci vyvolávali při Vokounově odchodu z ledu jeho jméno, Fleury navíc působil dost nejistě a během zbývajících necelých 40 minut ze 17 střel rovněž tři pustil za svá záda.

„Cítil jsem se poněkud zrezivěle. Naskočit rovnýma nohama do zápasu je přece jen něco jiného než trénink," ušklíbl se Fleury, který naposledy chytal 7. května. Sklonit se musel hned před první střelou, jíž Marchand zvýšil v závěru první třetiny vedení hostů na 4:1, a jeho statistiky v play off jsou všechno jiné, jen ne oslnivé: průměr obdržených branek 3,52 na zápas a procento úspěšnosti zásahů 88,3. Naproti tomu v hlavních brankářských statistických údajích u Vokounova jména figurují čísla 2,26 a 92,9.

Kdo se postaví do branky Pittsburghu ve třetím utkání série v Bostonu?
Tomáš Vokoun
81,6 %
Marc-André Fleury
18,4 %
Celkem hlasovalo 1093 čtenářů.

Reklama

Související témata: