Hlavní obsah

Dočkají se nové smlouvy? Čeští veteráni berou jen práci v zámoří

Praha

Před pár lety byli horkým zbožím, letos čekají, zda si na ně ještě někdo vzpomene. Hokejový důchod se přiblížil. O české veterány už v NHL není velký zájem, ačkoli pořád ještě mají co nabídnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Kaberle se Stanley Cupem, který vyhrál v roce 2011 s Bostonem Bruins.

Článek

Patrik Eliáš podepsal v sedmatřiceti letech tříletou smlouvu, o rok mladší Marek Židlický ji prodloužil o další sezónu a jednačtyřicetiletý Jaromír Jágr uzavřel roční kontrakt. Zájem New Jersey Devils o slavná česká jména je však za mořem spíše výjimkou.

„Jágra jsem sledoval v posledních pár sezónách a žasl, v jaké je kondici. Bude pro nás dobrou posilou," tvrdil po podpisu smlouvy s nejproduktivnějším Evropanem dějin NHL generální manažer Ďáblů Lou Lamoriello.

Další Češi ‚v letech', jejichž životopisy zdobí olympijské triumfy nebo tituly mistrů světa, ovšem prozatím na nové smlouvy čekají. „Chci zůstat v NHL, nic jiného mě v tuto chvíli nezajímá," řekl Tomáš Kaberle, který po zisku Stanley Cupu v roce 2011 v dresu Bostonu nezvládl angažmá v Carolině a poté v Montrealu pomalu mizel ze sestavy, než ho klub raději vyplatil ze smlouvy. „Fyzicky jsem na tom ale výborně a věřím, že něco vyjde," doufá Kaberle.

Jenže ani výborná minulá sezóna nemusí při vyjednávání o nové smlouvě mnoho znamenat. Ještě se nedočkal ani nejproduktivnější hráč Columbusu Václav Prospal. „Rád bych si chtěl prodloužit kariéru za mořem a hrát nejlepší ligu světa," řekl osmatřicetiletý útočník.

Už v minulé sezóně zamířila do Evropy jména, bez nichž si český fanoušek uměl NHL stěží představit. Teď se zdá, že Pavel Kubina s Petrem Sýkorou mohou mít další následovníky.

Budou ještě v NHL?
Radek Dvořák (36 let, pravé křídlo)
Roman Hamrlík (39, obránce)
Milan Hejduk (37, pravé křídlo)
Tomáš Kaberle (35, obránce)
Filip Kuba (36, obránce)
Václav Prospal (38, levé křídlo)
Radek Martínek (36, obránce)

Reklama