Hlavní obsah

NHL pustí trenéry i hráče na mistrovství světa

NEW YORK

Zaměstnanci zámořské NHL budou moci odjet na letošní mistrovství světa v ledním hokeji ve Vídni. Není tedy pravděpodobné, tak jak se objevilo v médiích, že by se trenéři, asistenti i hráči nemohli v případě pokrčující výluky zúčastnit světového šampionátu. O věci informoval viceprezident soutěže Bill Daly.

Článek

Podle původních informace, s níž u nás přišel deník Sport, chystalo vedení NHL odvetu za neúspěšná jednání o nové kolektivní smlouvě a chtělo zabránit hokejistům a dalším činovníkům s platnými smlouvami v účasti na MS. Tuto tezi měl vypustit na světlo prezident kanadské hokejové federace Bob Nicholson.

"Poté, co jsme zvážili všechny relevantní záležitosti a někdy protichůdné zájmy, rozhodli jsme se, že manažeři NHL včetně hlavních trenérů a jejich asistentů se budou moci zúčastnit nadcházejícího světového šampionátu. Stejně jako tomu bylo v uplynulých letech," prohlásil Daly.

Wayne Gretzky, který byl výkonným ředitelem kanadského týmu při jeho vítězných taženích na dvou předchozích světových šampionátech, tak bude moci znovu stanout v čele výběru kolébky hokeje.

"Ve čtvrtek a v pátek budu mluvit s Bobem Nicholsonem a pak se rozhodnu. Je to úvazek na celý měsíc a šampionát se koná v Evropě," řekl Gretzky v rozhlasovém rozhovoru pro torontskou sportovní stanici. "Vždycky jsem rád pracoval pro kanadský hokej. Nyní si však chci všechno v klidu rozvážit," dodal.

Kanada přiveze hvězdy

Je pravděpodobné, že kanadský tým znovu povede některý z hlavních trenérů NHL - nejspíš torontský kouč Pat Quinn, nebo Ken Hitchcock z Philadelphie. "Ještě si o tom musím promluvit s někým z hokejové federace, takže jakékoliv spekulace jsou zatím předčasné," řekl Quinn. "Ale pracovat s kanadským týmem byla vždycky pocta a vždycky to pocta bude," prohlásil.

Hitchcock na otázku, zda by se nezdráhal koučovat hráče z NHL vzhledem k současné výluce, odpověděl, že by se ještě muselo urovnat několik věcí, než by případnou nabídku akceptoval. "Nemyslím, že by to bylo nevhodné. Ale nejprve bych se ujistil, zda proti tomu někdo něco nemá. Nejen z pohledu ligy, ale také z pohledu Flyers," řekl Hitchcock.

Očekává se, že by se v kanadské sestavě pro šampionát měly objevit všechny hvězdy včetně Maria Lemieuxe, Joa Sakika, Martina Brodeura či Jaromeho Iginly.

Reklama