Hlavní obsah

Nový ročník NHL startuje! Do boje vyrukuje i více než třicet Čechů včetně Ďábla Jágra

New York

Na třech stadiónech se v noci z úterý na středu SELČ rozběhne 97. ročník zámořské NHL. Titul v nejprestižnější hokejové lize světa obhajují Jestřábi z Chicaga, kteří budou znovu patřit k žhavým favoritům. Na zahajovacích soupiskách figuruje i dvaatřicet českých hráčů, dalších šestnáct bude na svou šanci čekat na farmě.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Hokejisté Chicaga Blackhawks obhajují v NHL titul.

Článek

Nejvíce tuzemských hokejistů najdeme stejně jako loni ve Phoenixu (4) a také v New Jersey. Právě na celek z Newarku bude upřena velká pozornost příznivců. Jeho dres oblékne nejproduktivnější Evropan v historii kanadsko-americké soutěže Jaromír Jágr, který vstupuje do své třetí sezóny v NHL po svém návratu z Omsku. Po Philadelphii, Dallasu a Bostonu si poprvé v kariéře zahraje za Ďábly a v roli lídra se pokusí nahradit ruského ostrostřelce Ilju Kovalčuka. Vedle legendárního křídelníka budou v organizaci Devils působit tradičně i Patrik Eliáš, Marek Židlický a nově také Rostislav Olesz.

New Jersey vstoupí do soutěže v noci ze čtvrtka na pátek na ledě Pittsburghu a v sestavě by nemělo postrádat ani Eliáše s Jágrem, přestože oba trápily zdravotní problémy. Druhý jmenovaný dokonce kvůli zranění nenastoupil ani k jednomu z přípravných utkání. Kladenský odchovanec bude v historické tabulce kanadského bodování útočit na sedmého Maria Lemieuxe. Na svého někdejšího spoluhráče z Penguins mu schází pouhých 35 bodů. Dosud jich jedenačtyřicetiletý křídelník nasbíral 1688. Navíc mu chybí už jen devět odehraných duelů k tomu, aby pokořil metu 1400 utkání v NHL. Na magickou hranici 1000 bodů v NHL pomýšlí Eliáš. Třebíčský rodák jich má momentálně na kontě 930, a pokud se mu vyhnou zranění, mohl by ji překonat už v této sezóně.

Fanoušci se mohou těšit i na nové tváře, mezi kterými je i talentovaný Tomáš Hertl, jenž zaujal v přípravném kempu San Jose. Nováčkem je také explzeňský gólman Marek Mazanec, který si však účast v prvním mužstvu Nashvillu zatím nevybojoval a sezónu začne na farmě v Milwaukee.

Na startu nové sezóny naopak chybí některá známá jména. Bez smlouvy jsou mj. bývalý kanonýr Colorada Milan Hejduk, ostřílený forvard Václav Prospal (v minulé sezóně Columbus), nebo světový šampión z Vídně Tomáš Kaberle (naposledy Montreal). Do Kontinentální ligy zamířil z Calgary Roman Červenka, jenž se domluvil na spolupráci s Petrohradem. Angažmá v Kazani se zase nechal zlákat Tomáš Vincour, jenž v závěru minulé sezóny působil na farmě Colorada.

Čeští hokejisté v klubech NHL:
Východní konference:
Atlantická divize:
Boston Bruins:
David Krejčí (útočník)
Buffalo Sabres:
nikdo
Detroit Red Wings:
Jakub Kindl (obránce)
na farmě: Richard Nedomlel (obránce), Martin Frk (útočník), Andrej Nestrašil (útočník), Petr Mrázek (brankář)
Florida Panthers:
Tomáš Fleischmann (útočník)
Montreal Canadiens:
Tomáš Plekanec (útočník)
Tampa Bay Lightning:
Radko Gudas (obránce)
Andrej Šustr (obránce)
Ondřej Palát (útočník)
Ottawa Senators:
Milan Michálek (útočník)
na farmě: Jakub Culek (útočník)
Toronto Maple Leafs:
nikdo
Metropolitní divize:
Carolina Hurricanes:
Jiří Tlustý (útočník)
na farmě: Michal Jordán (obránce)
Columbus Blue Jackets:
nikdo
na farmě: Lukáš Sedlák (útočník)
New Jersey Devils:
Marek Židlický (obránce)
Patrik Eliáš (útočník)
Jaromír Jágr (útočník)
Rostislav Olesz (útočník)
New York Islanders:
nikdo
New York Rangers:
nikdo
Philadelphia Flyers:
Jakub Voráček (útočník)
na farmě: Petr Straka (útočník)
Pittsburgh Penguins:
Tomáš Vokoun (brankář)
na farmě: Dominik Uher (útočník)
Washington Capitals:
Michal Neuvirth
Západní konference:
Pacifická divize:
Anaheim Ducks:
nikdo
Calgary Flames:
Roman Horák (útočník)
Jiří Hudler (útočník)
Edmonton Oilers:
Ladislav Šmíd (obránce)
Aleš Hemský (útočník)
na farmě: David Musil (obránce)
Los Angeles:
nikdo
Phoenix Coyotes:
Rostislav Klesla (obránce)
Zbyněk Michálek (obránce)
Radim Vrbata (útočník)
Martin Hanzal (útočník)
San Jose Sharks:
Martin Havlát (útočník)
Tomáš Hertl (útočník)
Vancouver Canucks:
nikdo
na farmě: Adam Polášek (obránce)
Centrální divize:
Chicago Blackhawks:
Michal Rozsíval (obránce)
Colorado Avalanche:
Jan Hejda (obránce)
Dallas Stars:
nikdo
na farmě: Radek Faksa (útočník), Matěj Stránský (útočník)
Minnesota Wild:
nikdo
Nashville Predators:
nikdo
na farmě: Marek Mazanec (brankář)
St. Louis Blues:
Roman Polák (obránce)
Vladimír Sobotka (útočník)
na farmě: Dmitrij Jaškin (útočník)
Winnipeg Jets:
Ondřej Pavelec (brankář)
Michael Frolík (útočník)

Mezi nejzajímavější přesuny léta patří odchod dlouholeté ottawské ikony Daniela Alfredssona do Detroitu, nebo urostlého centra Vincenta Lecavaliera z Tampy Bay do Philadelphie.

Základní část NHL skončí 13. dubna 2014 a po loňské zkrácené sezóně nabídne opět 1230 střetnutí. Bitvy o Stanleyův pohár odstartují ve středu 16. dubna. Soutěž se přeruší dvakrát. Nejprve na Vánoce (24. až 26. prosince) a poté v únoru kvůli zimní olympiádě v Soči, kde budou hrát zástupci slavné soutěže už popáté v řadě. K hlavním favoritům soutěže se vedle Chicaga řadí Pittsburgh, Boston či Los Angeles.

Od ledna do března se uskuteční rekordních šest utkání pod širým nebem. Pod hlavičkou Winter Classic přivítá Detroit 1. ledna na Michigan Stadium pro americký fotbal Toronto. Jako Stadium Series se budou hrát čtyři duely rovněž v USA. Nejdříve 25. ledna na baseballovém Dodger Stadium v Los Angeles nastoupí tamní Kings v kalifornském derby proti Kačerům z Anaheimu. Další dva zápasy se hrají na baseballovém Yankee Stadium v New Yorku s kapacitou přes 50 tisíc diváků. K oběma nastoupí Rangers, kteří nejprve 26. ledna nastoupí proti New Jersey a o tři dny později vyzvou na souboj městského rivala Islanders.

Na Soldier Field v Chicagu pro americký fotbal se 1. března uskuteční zápas mezi domácími Blackhawks a Pittsburghem Penguins. Hned další den pak bude hrát v Heritage Classic na BC Place domácí Vancouver s Ottawou.

V zámořské soutěži došlo k zásadní změně formátu a NHL je nově rozdělena do čtyř divizí místo dosavadních šesti. Ve Východní konferenci je nyní 16 klubů a v Západní o dva méně. Podle nového geografického rozdělení se do Východní přesunuly Detroit a Columbus, do Západní pak Winnipeg. Každý z 30 týmů se v průběhu sezóny nově představí na všech stadiónech.

Novinkou v pravidlech je takzvaný hybridní icing, který je mixem evropského posuzování zakázaných uvolnění a toho, který až dosud platil v zámoří.

Program úvodního hracího dne (zápasy z úterý na středu  SELČ):
1:00 Montreal - Toronto (Nova Sport)
2:00 Chicago - Washington
4:00 Edmonton - Winnipeg

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.