Hlavní obsah

Pauza v NHL byla delší, než hokejisté čekali

PRAHA

Kolotoč hokejové NHL se po roční přestávce s největší pravděpodobností na podzim opět roztočí, řada hokejistů ale přijala zprávu o dohodě s rozporuplnými pocity. Představitelé klubů se totiž se zástupci hráčské asociace dohodli na podmínkách, které neodpovídají původním představám hráčů. Přesné znění bude teprve zveřejněno, je ale jasné, že platy hráčů se výrazně sníží.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Radek Dvořák (vpravo) a Václav Prospal myslí na návrat do NHL.

Článek

"Jsem rád, že už se začne hrát. Pauza trvala, déle než jsme všichni čekali," řekl obránce Pavel Kubina ČTK. Úřadující mistr světa z Vídně a vítěz posledního Stanleyova poháru v dresu Tampy žádnou oficiální zprávu neměl, ale předpokládal, že informace zámořských médií o podobě smlouvy jsou správné. Přestože považuje výsledek jednání za porážku hráčů, myslí si, že hokejisté smlouvu ratifikují. "Všichni už chtějí hrát," řekl Kubina, který byl v loňské sezóně kapitánem Vítkovic.

Když bude NHL prosperovat, Jágrovi se peníze vrátí

Zavedení platových stropů se nelíbí ani nejlépe placenému hráči NHL Jaromíru Jágrovi. "Asi nikdo nečekal, že to tak dopadne, a to ještě v nejlepším případě. Šli jsme do stávky s tím, že platové stropy nechceme. A teď budeme rádi, když nám majitelé vůbec něco nabídnou," řekl nedávno na tiskové konferenci v Praze. Podle Jágra byla celá přestávka na nic. "Jen jsme všichni ztratili rok," řekl.

Jeden ze dvou českých hokejistů, kteří dokázali vyhrát mistrovství světa, olympijské hry i Stanleyův pohár, zřejmě přijde o část svého jedenáctimiliónového platu. Pokud se potvrdí předběžné informace, bude mu stávající smlouva s New Yorkem Rangers snížena o 24 procent. Dalších patnáct procent bude muset poslat na zvláštní účet a dostane je po skončení sezóny jen v případě, že bude NHL prosperovat.

"Uvidíme, jak to nakonec dopadne," uvedl Jágr, který je momentálně v ruském Omsku. Za sibiřský klub by v příštím roce znovu hrál jen v případě, že by výluka NHL pokračovala.

Vašíček prostuduje smlouvu na internetu

Dnešní zpráva potěšila útočníka Josefa Vašíčka. "Uvidíme ale, jak bude ta smlouva vypadat. Půjdu se na ni podívat na internet," řekl hráč Caroliny ČTK. Stejně jako ostatní hokejisté bude čerpat informace z webu hráčské asociace NHLPA, na který mají přístup pod svými hesly. Zde také budou pravděpodobně potvrzovat znění kolektivní smlouvy.

"Určitě to bude něco jiného, než jsme čekali na začátku, ale nejdříve si musím vše přečíst," podotkl Vašíček, jenž během výluky oblékal dres pražské Slavie. Zavedení platových stropů se mu nelíbí, ale je zvědavý na další body. "Těch věcí je mnohem více, nejedná se jen o stropy. Otázkou například je, zda v této sumě budou zařazeny i rozpočty na farmářské celky. Nikdo momentálně nic pořádného neví," řekl Vašíček.

Dvořák už myslí na bydlení

Zdrženlivý a smířlivý tón volil v minulých dnech brankář Dominik Hašek. Slavný gólman přišel kvůli výluce o jednu z posledních sezón v aktivní kariéře. Před rokem podepsal Hašek kontrakt s Ottawou a podle svých slov bude chytat maximálně rok. Stávající situaci přirovnal k dění v roce 1994, kdy se také několik měsíců ze stejného důvodu jako letos v zámoří nehrálo.

Radek Dvořák se na novou sezónu připravuje s parťákem Václavem Prospalem, ale už myslí na návrat do Edmontonu. "Jsem rád, že se můžeme zase v klidu připravovat. Jen budeme muset do zámoří odletět dřív, abychom zařídili náležitosti kolem bytu. Pak se připojím k týmu na kempu, který asi bude o něco kratší. Zatím jsem neměl možnost si tu smlouvu prostudovat, ale je jasné, že tam jsou body pro hráče nepříznivé. Tím, že jsme šli s platy dolů, jsme však dali najevo, že chceme hrát."

Šlégr a Hlaváč budou vyjednávat

To obránce Jiří Šlégr nemá v zámoří smlouvu s žádným klubem NHL. "Čekal jsem oznámení dohody už v pondělí. Nezbývá mi než čekat na kroky v zámoří, uvidíme, jestli o mě bude zájem. Žádný termín, dokdy bych chtěl mít jasno o své budoucnosti, si nedávám. Počkám na případnou nabídku, a jestli nepřijde, v září začnu hrát extraligu," má jasno o případném pokračování v Litvínově.

Ve stejné situaci je Jan Hlaváč, který v loňské sezóně nastupoval za pražskou Spartu. Příští dny budou prací pro agenta, přes něhož budu domlouvat kontrakt. Očekávám, že v NHL nastane období trejdů."

Hlaváč stejně jako další hokejisté se musel smířit s tím, že vítězem vleklého sporu se nakonec stali majitelé klubů. "Neměli jsme přehnané požadavky, ale zjistili jsme, že majitelé jsou neúprosní." S tím souhlasí i Šlégr: Bojovali jsme proti platovým stropům, ale to se v businessu stává, že ne všechny požadavky se podaří uplatnit."

Reklama