Hlavní obsah

Ďáblové smazali prokletí nájezdů. Na Jágra nedošlo. Začalo něco dobrého, věřil střelec Josefson

New York/Praha

Prokletí zmizelo. Šílená série skončila, hokejisté New Jersey Devils se dočkali výhry po samostatných nájezdech. V zápase NHL se jim něco podobného povedlo naposledy 10. března 2013, pak až teď, v předvečer Halloweenu proti Winnipegu. Vyhráli 2:1. A nic na tom nezměnil ani fakt, že český střelec Patrik Eliáš v nájezdu neuspěl, na Jaromíra Jágra se vůbec nedostalo.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Útočník New Jersey Jacob Josefson překonává v samostatných nájezdech brankáře Winnipegu Ondřeje Pavelce.

Článek

„Snad tím začalo něco dobrého,“ říkal Švéd Jacob Josefson, který byl jediným úspěšným exekutorem Devils. Na výhru to stačilo. „Lepší je ale vítězit už před nájezdy,“ přiznal třiadvacetiletý centr, že dramatický boj o bonusový bod po nerozhodném průběhu utkání si klidně rád ušetří.

U hráčů Devils to v poslední době platilo dvojnásob. Ať dělali cokoliv, nájezdy pro ně byly nepřekonatelnou překážkou.

„Udělal jsem ale přesně to, co jsem udělat chtěl,“ oddechl si Josefson po chladnokrevném překonání brankáře Jets Ondřeje Pavelce, který si připsal 27 zákroků a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Švéd naznačil pohyb do bekhendu a pak zavěsil pod břevno.

Přitom pomalu tentokrát na nájezdy ani nemuselo dojít. Devils dlouho prohrávali 0:1, až v 57. minutě překonal Pavelce Michael Ryder a vyrovnal. Stav se nezměnil ani v prodloužení.

Začalo to postaru, ale zbavili se závaží

Kouč Ďáblů Peter DeBoer prozradil, že Švéda protlačil na seznam penaltových střelců Patrik Eliáš, který pak sám ve třetí sérii neuspěl.

"Na tréninku to Jacobovi šlo a Patrik ho prosazoval," líčil DeBoer. "Letos začal určovat hráče na nájezdy (asistent) Mike (Foligno), a když navrhoval jména, Patrik se zase ozval, aby se na Jacoba nezapomnělo. Byla to jasná volba," připomněl dále trenér Devils.

Poslední úspěch Ďáblů v nájezdech? Rovněž proti Winnipegu v březnu 2013. Rok a půl trvala děsivá série. Poslední nájezdový nezdar je ještě v živé paměti, Devils ho zaznamenali v téhle sezóně proti Dallasu, kdy neuspěli Jágr a Michael Cammalleri. Teď byli do rolí střelců pasováni jiní. Začalo to ale postaru. Damien Brunner jako první exekutor neuspěl, dobře to však pro New Jersey dopadlo. „Byla to naše první domácí výhra v sezóně, navíc v rozstřelu po takové době. Připadalo nám to jako deset let,“ pokračoval DeBoer.

Také brankář Cory Schneider tomu výrazně napomohl. Chytal i poté, co byl v minulém hrůzostrašném zápase s Pittsburghem střídán Scottem Clemmensenem. Devils v něm vedli, nakonec prohráli 3:8.

„Myslím, že (Schneider) byl vynikající,“ chválil kouč, jehož svěřence čeká pokračování série na domácím ledě s Columbusem. „Jsme rádi, že jsme se zbavili dvou závaží a můžeme se zase koukat dopředu. Jsou to pro nás ohromně cenné body," dodal DeBoer.

Reklama

Související témata:
Prokletí