Hlavní obsah

All Star Game? Ve větším tempu hrají v deset večer odboráři v Boleslavi, líčil svou zkušenost Vrbata

Philadelphia

Jednadvacet čárek v kolonce gólů dělá z Radima Vrbaty nejlepšího českého střelce v NHL. Poslední čtyři zápasy sice třiatřicetiletý útočník nebodoval, ale ve čtvrtek rozhodl o triumfu Vancouveru na ledě Rangers, když při nájezdech vystřihl svůj klenot: nechytatelný blafák do bekhendu. O den později proti Devils už ale podobnou radost nezažil. Hosté se smiřovali s porážkou 2:4.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Vrbata stoicky oslavuje svou 21. branku v aktuální sezóně NHL.

Článek

Radim Vrbata o situaci v Mladé Boleslavi.

Jaké teď osobně prožíváte období?

Jsou pasáže sezóny, kdy tam spadne všechno, na co člověk sáhne. Ale pak jsou zápasy, kdy jsou velké šance a už to nejde. Kdyby to tam padalo celou sezónu, bylo by to super, ale takhle to během roku prostě bývá.

V pátek jste začal na křídle vedle bratrů Sedinových, ale končil jste po boku Matthiase a Higginse. Kouč Desjardins míchá hodně sestavou?

Chce, aby se síla rozložila na víc pětek. Zranili se nám dva centři Bonino a Richardson, tak se se s tím trošku šachuje. Ale je to tak skoro vždycky, že lajny nevydrží pohromadě celou sezónu.

Z Phoenixu jste byl zvyklý na boj o play off do posledního zápasu základní části. Ve Vancouveru se ale, zdá se, nic nezměnilo.

Je to zase úplně stejné a dalo se to čekat už před sezónou. Každý bod bude důležitý. Kolem osmého místa je 4-5 týmů, které to můžou uhrát. Je to zase velká tlačenka a to ještě máte mužstva, která nehrají tak dobře, jak se čekalo - třeba Colorado, nebo Dallas. Na Západě je to tradičně našlapané.

Takže pro vás už začala nejnáročnější část sezóny?

Je odehraných přes padesát zápasů, všichni vidí tabulku a jsou nějakým způsobem unavení nebo zranění. Z toho pohledu je to složité, ale bude to tak až do konce základní části.

Z vaší strany se ještě čekají nějaké góly, abyste jich měl aspoň třicet.

No, dneska mě tam někdo nastřelil do chodidla, tak uvidíme, jestli to bude dobrý, snad jo.

Za své výkony po příchodu ke Canucks jste si vysloužil i nominaci na Utkání hvězd? Líbilo se vám?

Byla to nová zkušenost, jen to přišlo v době, kdy bych uvítal pět dní volna. Navíc jsme byli před All Starem na desetidenním tripu, bylo dost cestování, těch pět dnů by přišlo vhod, ale jsem rád, že jsem tam byl a zažil, jak to chodí.

Překvapilo vás tam něco?

No, to ani ne. Věděl jsem od kluků, kteří to hráli, že je to spíš pro média a fanoušky. Hráči si samozřejmě cení, že tam můžou být, ale tam se toho hokejového moc neděje. Já soutěžil ve střelbě na terče a v nájezdech. To jsem udělal během minuty a strávil tam přitom čtyři hodiny. Ale to k tomu asi patří.

Není pro vás diskutabilní formát all Star Game? Zápasy Evropy proti zámoří přinášely víc vzrušení.

Nevím, jak to udělat atraktivnější. Asi je to takhle vymyšlené z marketingového hlediska, aby to bylo zajímavé pro novináře i televize. Já jsem nastupoval ve čtvrté lajně. A když jsem viděl tempo při prvních třech střídáních samotného zápasu, říkal jsem si, že ve větším tempu hrají v deset večer odboráři v Boleslavi. Ale tak to je. Nevím, jestli je vůbec možné, aby to mělo větší náboj.

S větší vervou se rozhodně bojuje o play off české extraligy. Klub z Mladé Boleslavi, jehož jste spolumajitelem, drží 10. pozici o čtyři body před Libercem.

Bylo tam období, kdy se nám nedařilo, jelikož jsme měli zraněné. Zachovali jsme ale ve vedení chladnou hlavu, nedělali jsme žádná zbrklá rozhodnutí a myslím, že se to vyplatilo. Zvedlo se to, jsme desátí a do konce jsou čtyři zápasy. Doufám, že to udržíme.

Obligátní hokejový dotaz. Pokud s Vancouverem neuhrajete play off, jel byste na mistrovství světa v Praze?

O tom teď vůbec nepřemýšlím. Ani jsem s nikým zatím nemluvil. Teď je předčasné se o tom bavit, kdo ví, co se během těch pětadvaceti zápasů stane.

Reklama

Související témata: