Hlavní obsah

Nashville prožívá skvělý start do sezóny i díky Vokounovi

NASHVILLE

Skvělý vstup do sezóny v NHL zažívá tým Nashville Predators a velkou zásluhu na tom má i český gólman Tomáš Vokoun. Letošní mistr světa z Vídně vychytal pět z šesti vítězství, z toho dvakrát při samostatných nájezdech. O jednu výhru, rovněž při rozstřelu, se postaral Vokounův náhradník Chris Mason. Šestizápasovou vítěznou šňůrou už Predators vyrovnali klubový rekord.

Článek

"Je to docela jednoduché," řekl zámořským novinářům trenér Barry Trotz o rozuzlení v nájezdech. "Máme Steva Sullivana, Marka Židlického, Paula Kariyu a jedny z nejlepších brankářů v lize. Mou prací je tak tým dovést k nájezdům," podotkl s nadsázkou Trotz.

Brankářská dvojice ještě neinkasovala z žádného z celkového počtu osmi nájezdů. Na Vokouna nevyzrálo trio z Anaheimu Sergej Fjodorov, Teemu Selänne, Andy McDonald, ve čtvrtek ani dvojice ze St. Louis Petr Čajánek a Doug Weight. Proti Phoenixu se mezitím vyznamenal Vokounův náhradník Mason, na němž ztroskotali Oleg Saprykin, Petr Nedvěd a Ladislav Nagy.

Vokoun má bohaté zkušenosti z reprezentace

"Je to především o mentální odolnosti. Na mezinárodní scéně jsem chytal nájezdy, v nichž šlo o všechno, což bylo hodně náročné," řekl Vokoun internetovému vydání deníku The Tennessean. Dvakrát to zažil ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Spojeným státům americkým. S rozdílnými pocity: loni v Praze jediný gól Andyho Roache znamenal pro český tým konec nadějí, letos ve Vídni Vokouna nepřekonal ani jeden z pěti amerických střelců a Češi se odrazili k cestě za titulem.

"Chytání nájezdů je dovednost a musí se na ní pracovat. Brankář musí číst, co střelec chce udělat. Jsou vidět náznaky. Když jde někdo na nájezd, tak je to skvělý hokejista," řekl Vokoun. "Střelci zkoušejí triky a gólman musí poznat, co je trik a co opravdový pohyb. Pak je větší šance uspět."

Židlický se v nájezdech vyžívá

V Nashvillu mají spolehlivého exekutora v Kariyovi, který rozhodl proti Anaheimu i Phoenixu. Proti St. Louis se na něj nedostalo, protože Sullivan i Židlický si s gólmanem Patrickem Lalimem poradili. "Mám rád nájezdy. Je to skvělé, když všichni diváci stojí a sledují to," podotkl Židlický, který měl za sebou jeden neúspěch proti Anaheimu, kdy mířil vedle.

Zatímco Vokoun září a Židlický se už vedle úspěšného nájezdu postaral dvoubrankovým představením i o vítězství na ledě Colorada, další český zástupce Martin Erat zatím zůstává trochu za Trotzovým očekáváním. V sestavě se propadl z první do čtvrté formace. Zatímco v předešlých zápasech nastupoval s Kariyou a Davidem Legwandem, proti St. Louis hrál se Scottem Nicholem a Darcym Hordichukem.

Erat se musí teprve chytit

"Martin musí hrát svou hru. Nedá se říct, že bychom nebyli spokojeni s jeho herní morálkou, ale měl by se vrátit k tomu, co předváděli s Vladimírem Országhem. Musí i více střílet," prohlásil Trotz. Erat zatím zaznamenal jen jednu asistenci.

Jediným dalším neporaženým celkem NHL je vedle Nashvillu také Ottawa. Zatím vyhrála všech pět utkání, dvakrát v samostatných nájezdech. V těch se představil další český gólman Dominik Hašek. V obou případech uspěl proti Torontu a nepustil za svá záda ani jeden z pokusů hráčů Maple Leafs.

Reklama

Související témata: