Hlavní obsah

Vycházející hvězda NHL začíná zářit, poklonil se i Jágr

Edmonton

Byla to lahůdka, která dostala diváky v Rexall Place v Edmontonu do varu. Jednička letošního draftu, osmnáctiletý Connor McDavid, vstřelil ve čtvrtečním duelu proti Detroitu svůj první gól v NHL na domácím ledě, a jak se později ukázalo, šlo o trefu vítěznou. Nováček odsoudil českého brankáře Petra Mrázka do role statisty.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Hokejisté Edmontonu slaví gól Connora McDavida (uprostřed s číslem 97), který překonal Petra Mrázka v brance Detroitu.

Článek
Fotogalerie

Běžela sedmá minuta druhé třetiny, když se McDavid uvolnil a převzal přihrávku od Benoita Pouliota. Mrázka zmátl naznačeným pohybem do bekhendu, ale pak ostře zahranil a rychlým pohybem zasunul puk z forhendu do odkryté branky. Zvýšil na 2:0 a na jeho gól už Detroit odpověď nenašel. Olejáři zápas vyhráli 3:1 a po čtyřech úvodních porážkách najeli na vítěznou vlnu, která čítá tři duely.

„Myslím, že jejich brankář čekal zakončení z bekhendové strany, protože se to nabízelo. A kdykoli uděláte něco jinak, než je obvyklé, zvýší to vaše šance na úspěch," popisoval po utkání svoji trefu McDavid. „Vlastně je to ale hlavně zásluha mých spoluhráčů. (Benoit Pouliot) mi dal skvělý pas a skvělou práci odvedl i Nail Jakupov, který k nám protlačil puk podél mantinelu," pravil skromně střelec.

Uznání mladému útočníkovi projevil i Jaromír Jágr. „Udělal jsem si selfie, když jsem dnes viděl McDavidův gól," napsal známý recesista na Twitteru a připojil fotografii poloopičky s velkýma očima. „Na osmnáctiletého kluka to nebylo špatné," dodává už vážně nejproduktivnější Evropan historie zámořské soutěže. Možná v tu chvíli zavzpomínal na doby, kdy on sám vtrhl v osmnácti do nejslavnější hokejové soutěže světa a v dresu Pittsburghu zakončil hned svoji první sezónu v NHL ziskem Stanley Cupu.

Pochvalně se na adresu hokejového supertalentu vyjádřil před časem i slavný „The Great One" Wayne Gretzky, s nímž McDavida pojí i další podobnost. Zatímco nejslavnější hráč klubové historie měl na dresu číslo 99, jeho krajan a údajný následovník nosí 97. Ve svých prvních sedmi utkáních v NHL už stihl McDavid nastřádat šest bodů za čtyři góly a dvě asistence a zatím tak prokazuje, že je po právu označován nejlepší jedničkou draftu za posledních deset let, tedy od vstupu Sidneyho Crosbyho do NHL.

Reklama

Související témata: