Hlavní obsah

Zapomenutý Jágr si vychutnával laskominu. Sladký gól, lebedil si a sklízel poklony

New York

Nekrytý Jaromír Jágr osamoceně číhal na šanci. Jakoby na něj soupeř úplně zapomněl. Dočkal se gólu, také asistencí přispěl k výhře Floridy nad Vancouverem (5:4 po samostatných nájezdech) a překonal další legendu NHL. „Sladký gól a ještě sladší výhra,“ poznamenal Jágr po utkání, v němž si připsal 732. gól v zámořské soutěži. Osamostatnil se na čtvrtém místě historického pořadí střelců. Odskočil Marcelu Dionneovi, devět gólů ztrácí na třetího Bretta Hulla.

Foto: Robert Mayer, Reuters

Jaromír Jágr (vpravo) se raduje z gólu, který vstřelil brankáři Vancouveru Ryanu Millerovi

Článek
Fotogalerie

Jágr skóroval v přesilovce 11,5 sekundy před koncem první třetiny, když využil křížnou přihrávku Aleksandra Barkova. Nešlo o hladký zásah, ale puk skončil za zády Ryana Millera a postup v historické tabulce už byl nezvratný. Mohl si vychutnávat hokejovou laskominu. Když byl vyhlašován hvězdou zápasu, klaněl se mu i klubový maskot.

Sám měl jasno o důvodech, proč to dotáhl ve statistickách tak vysoko. "Hrál jsem se spoustou skvělých hráčů. Tím to pro mě bylo mnohem jednodušší. Začal jsem v Pittsburghu s výbornými jmény kolem sebe a doufám, že tady skončím rovněž s velkými hokejisty," říkal třiačtyřicetiletý matador.

Nejlepší střelci historie NHL:
1. Gretzky894 gólů/1487 utkání
2. Howe801/1767
3. Hull741/1269
4. Jágr732/1581
5. Dionne731/1348

I trenér Panthers Gerard Gallant dal najevo, jak je ohromen Jágrovou hrou. "Hraje tu moc dobře," liboval si kouč. "Vypadá to, jako by lámal rekord skoro každý večer, při každém gólu či asistenci," poznamenal dále.

"Dnes to ale bylo těžké. Neměli jsme štěstí na odražené puky, ale nevzdali jsme se a počkali si na svou šanci a dotáhli to k výhře," pravil Jágr, jehož tým se do Vánoc ještě utká s Ottawou - v úterý. "Musíme udělat všechno pro to, abychom do svátků vyhráli ještě jednou," přál si prodloužení série, v níž jeho tým vyhrál zatím čtyřikrát.

Jágr sám má v téhle sezóně na kontě 10 gólů. Dionneův výkon vyrovnal 10. prosince proti Washingtonu, v dalších čtyřech zápasech neskóroval, přičemž v jednom z nich - proti New York Islanders - kvůli chřipce nehrál.

"Zdá se, že kolem každého rekordu je jakási karma, je těžké to zlomit," říkal Jágr už po vyrovnání Dionnea. „Ale vždycky je to tak. Ti skvělí hráči s obrovským charisma a ke všemu ta karma... Je to jako obrovská zeď," popisoval nejproduktivnější Evropan v historii soutěže.

Dionne byl třetí v pořadí střelců od února 1988, v prosinci 2003 ho předstihl Brett Hull a čekal, že dříve či později přijde další přesun. "Tak to prostě je. Když někoho přeskočíte, nepomyslíte, že to je skvělá věc. Je to o respektu. Hra se mění, doba je jiná... Měl jsem Jágrův dres, když byl v Pittsburghu, a stále ho mám. I podepsaný," přemítal nad změnami v tabulkách a utíkajícími roky Dionne.

Kam až se Jágr ještě dostane? Dosažení některých dalších met vypadá reálně...

Jágr teď ztrácí devět gólů na třetího Hulla. Druhý Gordie Howe dal o 69 branek více než Jágr. Tabulce vládne Wayne Gretzky s 894 trefami.

V historickém pořadí kanadského bodování je Jágr čtvrtý s 1826 body. Nejblíže před ním je Howe, k dostižení sedmaosmdesátileté legendy Detroitu, která končila v 52 letech v dresu Hartfordu, chybí 24 bodů. Větší náskok na Jágra mají Mark Messier (1887 získaných bodů) a hlavně Gretzky (2857).

S 1094 asistencemi schází nejproduktivnějšímu Evropanovi v historii NHL 41 přihrávek na pátého Paula Coffeyho. S 1581 odehranými zápasy v NHL je na 10. místě o 31 utkání za devátým Rayem Bourquem.

V NHL debutoval 5. října 1990, nastupoval za Pittsburgh, Washington, New York Rangers, Philadelphii, Dallas, Boston, New Jersey a Panthers.

Dionne stihl svých 731 gólů v 1348 utkáních za Detroit, Los Angeles a Rangers. Naposledy hrál v sezóně 1988/89. Jágr vynechal tři ročníky NHL (2008-11), když nastupoval v Kontinentální lize.

Reklama