Hlavní obsah

Eliáš prožívá zápasy v lóži. Snad už ale koleno zůstane splasklé, věří v návrat

New York/Praha

Kvůli zraněnému kolenu naskočil Patrik Eliáš do sezóny až koncem listopadu a do Vánoc stihl odehrát 13 zápasů. Od té doby je ale devětatřicetiletý útočník New Jersey zase mimo sestavu. Na druhého nejproduktivnějšího českého hokejistu v historii NHL se přilepila smůla.

Foto: Marek Burkert, Právo

Patrik Eliáš

Článek

Valnou většinu podzimu „prožil" Eliáš jako divák v hráčské lóži ve společnosti starší dcery. „To bylo na těch mých problémech to nejpříjemnější." Dvacet zápasů se tým musel obejít bez lídra ofenzívních klubových tabulek. Nejvíc gólů, vítězných branek, tref v prodloužení, asistencí, bodů... Všude mají Devils na první příčce uvedeno Eliášovo jméno. Jenomže 20. sezóna v NHL je pro něj prozatím zakletá. Gólem a čtyřmi asistencemi si jen nepatrně vylepšil impozantní bilanci na 407+615.

Eliáš si poslední problémy paradoxně nepřivodil na ledě. „Trenéři mi dali volno, protože jsme hráli asi pět zápasů během devíti dnů. Já tvrdil, že volno nepotřebuju, ale oni mě přesvědčovali, že jsme měli náročný program, tak si na jeden zápas odpočinu a pak zase naskočím," vyprávěl Eliáš.

Výhoda? Volno na Vánoce

Místo přípravy na zápas si šel zacvičit a projet se na kole. „No a nateklo mi koleno, což se mi stalo poprvé v životě. Hned jsem říkal trenérům: Vidíte, co se stane, když mě necháte odpočívat?" Ocitnout se na Vánoce mimo hru má ale i své výhody. Manželka a dcery byly nadšené, že je hlava rodiny doma. „Dal jsem si pauzu, ale už jsem zase na ledě, zkouším bruslit a uvidím, co to udělá."

Devils sice vstoupili do sezóny bez Eliáše, zato s novým koučem Johnem Hynesem. Po čtyřech úvodních porážkách se chytili a momentálně se drží na postupové příčce do play off Východní konference. Na vyšší úroveň pozvedli své výkony střelec Mike Cammalleri i centr Adam Henrique. Nečekanou zbraň ale našlo New Jersey ve dvojici Kyle Palmieri, Lee Stempniak, která dostává možnost prohánět se po ledě v prodloužení.

„Kluci hrajou dobře. Klobouk dolů před trenérem, jak dokáže motivovat hráče, jaký má systém. Nezáleží na tom, kdo hraje, ale jak, a kluci opravdu makají," tvrdil Eliáš. Jedna zbraň Devils ale zůstala osvědčená. „Minimálně polovinu výher, co máme, nám vychytal Cory Schneider, který je opět vynikající."

Uvažuje i o opravě

Také Eliáš by moc rád chtěl ukázat, jak je pro tým potřebný. K tomu ale potřebuje koleno pěkně splasklé. „Kdyby mi to nateklo zase, tak s tím budu muset něco dělat, ale byl jsem teprve párkrát na ledě, tak uvidíme."

Nad koncem kariéry teď dvojnásobný vítěz Stanley Cupu nebádá. „Pokud bych s tím kolenem nemohl hrát, tak se zkusím ještě nechat opravit. Kdyby to ale nešlo, budu to brát tak, že jsem jeden z těch šťastných, co mohli hrát hokej do 39 let."

Reklama

Související témata: