Hlavní obsah

Klenot, který rozzářil NHL. Premiéra ve stylu jackpotu v loterii

Praha

NHL se zachvěla a za vším stojí devatenáctiletý kluk. Velká očekávání, která byla totálně přebita. Přímo historicky. Auston Matthews z Toronta nastoupil ke svému prvnímu utkání v NHL. V lize, která je nejslavnější, hrají zde nejlepší hráči. Nic ho v Ottawě nezastavilo, rodák z Arizony vstřelil při své premiéře čtyři góly. Tohle se ještě nikomu v moderní éře zámořské soutěže nepovedlo. Hledat hlavní hvězdu prvního dne sezóny 2016/2017 není třeba. Jasně září nade všemi.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Útočník Toronta Auston Matthews (34) při svém hvězdném debutu v NHL proti Ottawě.

Článek

„Teď, upřímně, nemám vůbec slov. Jak zápas plynul, začal jsem přemýšlet o tom, že něčemu takovému vůbec nemůžu uvěřit. Bylo to neskutečné," komentoval svůj premiérový start ve slavné lize Matthews, jehož matka se v hledišti neubránila dojetí. Slzy štěstí, když viděla syna, který si právě plnil svůj životní sen. Navíc chladnokrevně - 6 střel a čtyři góly.

První trefa - objetí rodičů.

Druhý gól - otec zvedá ruku nad hlavu, potlesk, matka svírá ruce.

Hattrick - matka ukazuje na prstech tři prsty, poskakuje, pláče.

Čtvrtý gól - rodiče sedí. Kluk dal zase gól.

„Je to vzrušující, na tohle jsem se těšil celou dlouhou dobu," řekl Matthews den před zápasem než vyjel na led. „Je to profesionál, i když mladý profesionál, on ví, co má dělat," řekl na jeho adresu před prvním buly generální manažer Lou Lamoriello. „Může překvapit hodně lidí," hlásil už dopředu trenér Mike Babcock.

Podobný debut NHL od sezóny 1943/1944 nepoznala. Dosud při premiéře padly nejvíce tři branky. Hattrick si připsali Alex Smart, Real Cloutier, Fabian Brunnstrom a Derek Stepan,

„Doufám, že mě dlouho nikdo nevzbudí, je to neuvěřitelné," citoval otce Briana Matthewse server nytimes.com.

Vše vypadalo tak snadno od kluka, který hrál v dětství baseball a hokej. Pro hokejovou cestu se rozhodl ve dvanácti letech. Za sedm let z něj vyrostl hráč, který dokázal při své premiéře dát čtyři góly v NHL. „Není to spasitel," řekl o něm prezident klubu Brendan Shanahan pro thestar.com. Spasitel ne, ale výhra v loterii z toho může být. Už v prvním utkání padl jackpot. „Všichni jsme byli večer součástí dějin," dodal Babcock.

Jednička posledního draftu NHL potvrdila své číslo na jedničku.

Reklama

Související témata: