Hlavní obsah

Zraněný Ručinský trénuje, do zápasů chce naskočit co nejdříve

NEW YORK

Při tréninku nosí žlutý dres, aby všichni věděli, že jde o zraněného hráče, a vyhýbali se tvrdším kontaktům. Pod rukavicí má na zlomeném levém ukazováčku speciální plastikový návlek, který prst znehybňuje a chrání. Útočník New Yorku Rangers Martin Ručinský po operaci napětkrát zlomeného prstu už bezmála dva týdny trénuje na ledě, ale na zápasy ho lékaři nepouštějí.

Článek

To, že svému týmu nemůže pomoci, zvlášť v době, kdy Rangers prohráli pětkrát za sebou, ho štve. "Mrzí mě, že nemůžu pomoct. Akorát sedím doma a koukám na televizi. A trénuji, to je vše, co můžu dělat," posteskl si olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa před českými novináři, kteří v závěru základní části letošní sezony NHL přijeli za Čechy v Rangers do tréninkového střediska klubu v Tarrytownu asi 30 kilometrů nad New Yorkem.

"Letos to byla taková divná sezóna. Herně jsem na tom byl výborně, ale nejdřív mě přibrzdilo koleno a potom prst," připomněl pětatřicetiletý hokejista předcházející zranění levého kolena, po němž byl na podzim měsíc mimo hru.

Spolu s Ručinským mají Rangers na prahu play off na marodce pět hráčů, včetně prvního brankáře Henrika Lundqvista a útočníka Steva Rucchina. Podobně jako jeho spoluhráči Jaromír Jágr nebo Martin Straka připisuje Ručinský alespoň zčásti nynější neúspěchy Rangers právě vysokému počtu zraněných.

"Jsou to klíčoví hráči, a to je pak znát," komentoval to Ručinský. "Bohužel nás teď chytlo to, co nás nechytlo celou sezónu," dodal.

Mohl by nastoupit už v polovině prvního kola

Nervozitu v týmu ale necítí. "Prostě v play-off jsme, tím začíná nová sezóna. Myslím, že se na to všichni těšíme," řekl Ručinský k návratu Rangers do vyřazovací části NHL po sedmileté pauze.

O tom, kdy nastoupí, rozhodnou lékaři podle rentgenového vyšetření. Naznačili mu, že by to mohlo být už v první polovině úvodního kola play-off proti New Jersey. "Všechno směřuji k tomu, abych mohl hned začít hrát. Kondici mám dobrou," uvedl.

Tři týdny, které už uběhly od zranění, prý stačí k tomu, aby kost začala srůstat. Pokud se to potvrdí, dostane speciální dlahu, v níž bude moci prst ohýbat. "Budu trochu limitovaný, ale budu moci hrát," řekl. Zatím při tréninku drží hokejku jen ve třech prstech a nemůže pořádně střílet.

Zranění mu způsobil 25. března obránce Floridy Jay Bouwmeester. "Byla to sekera. Byli jsme tam jen my dva, nikdo jiný tam nebyl. Hráč se otočil o 180 stupňů a hokejkou mě seknul do prstů," popsal Ručinský nepotrestaný zákrok, proti němuž by mu "nepomohla snad ani železná rukavice".

O léčení v Česku prý neuvažoval

"Hned jsem věděl, že je to špatné. Když jsem si sundal na střídačce rukavici, prst mi během jedné, dvou minut natekl a byl úplně vyhnutý a křivý. Bylo mi jasné, že je zle." Jak se později ukázalo, ukazováček měl zlomený napětkrát. "Museli mi tam dávat šrouby a destičku, aby vše drželo pohromadě."

O cestě za českými lékaři neuvažoval. "Máme tady doktora, který se specializuje na prsty, zápěstí a ruce celkově. Je to jeden z nejlepších odborníků ve Spojených státech. Po téhle stránce jsme byl v absolutně nejlepších rukou," prohlásil Ručinský.

Návratu na led v Madison Square Garden se už nemůže dočkat. "Atmosféra byla v New Yorku ke konci sezóny výborná. Celou zimu bylo vyprodáno a myslím, že v play-off to bude ještě umocněné. Lidi jsou po tom hladoví a mám pocit, že se na to strašně těší," řekl Ručinský.

Reklama