Hlavní obsah

Philadelphia i díky gólu Nedvěda srovnala sérii s Buffalem

NEW YORK

Hokejisté Philadelphie i díky gólu českého útočníka Petra Nedvěda zvítězili v pátečním utkání prvního kola play-off NHL nad Buffalem 5:4 a vyrovnali stav série na 2:2. Sérii srovnala také Carolina, která vyhrála v Montrealu 3:2. Hrozbu vyřazení odvrátil Dallas, jenž porazil Colorado 4:1 a v sérii prohrává 1:3 na zápasy.

Článek

Philadelphia v duelu s Buffalem musela třikrát dotahovat náskok soupeře, až deset minut před koncem třetí třetiny dostal Flyers poprvé do vedení svým premiérovým gólem v play-off R.J. Umberger. Ten doposud proslul jako oběť ostrého naražení Briana Campbella v prvním utkání série, které bylo v zámořských televizích opakováno pořád dokola. "Už jsem to viděl tolikrát, že mi to stačilo. Teď můžete ukazovat ten gól," žertoval po zápase Umberger.

První hvězdou utkání byl vyhlášen Peter Forsberg, který vstřelil dva góly a na jeden úžasně přihrál. Forsberg byl autorem vítězné trefy, když v 60. minutě zvýšil vedení Letců na 5:3, Sabres pak ještě stačili snížit. Na ledě navíc odvedl spoustu defenzivní práce.

"Je prostě jedním z nejlepších hráčů na světě. Umí vzít zápas do svých rukou a rozhodnout," chválil švédského útočníka brankář Robert Esche, který rovněž podal vynikající výkon a zlikvidoval řadu vyložených příležitostí soupeře. "Zahodili jsme skutečně spoustu šancí," litoval trenér Buffala Lindy Ruff.

Carolina podruhé dobyla Montreal

Zatímco Philadelphia a Buffalo vyhrály oba dva domácí zápasy, v sérii mezi Montrealem a Carolinou je tomu přesně naopak. Canadiens nejprve uspěli dvakrát na ledě Caroliny, ta v pátek vyhrála podruhé v Montrealu.

Hráči Hurricanes vedli po první třetině 2:0, Montreal v prostředním dějství ztrátu smazal. Rozhodující třetí gól vstřelil v 46. minutě Rod Brind'Amour, který se trefil v play-off už počtvrté. "Je jednoznačně naším lídrem," prohlásil brankář Cam Ward, jenž poté, co v průběhu druhého klání nahradil Martina Gerbera, vychytal Carolině druhé vítězství za sebou.

Dva góly Nicklase Hagmana postrčily hokejisty Dallasu k prvnímu vítězství v sérii s Coloradem. To už si mohlo zajistit postup do dalšího kola a vedlo od 5. minuty po brance Brada Richardsona 1:0. Jenže za necelé tři minuty vyrovnal Jere Lehtinen a v druhé třetině Hagman s Guerinem získali pro Stars rozhodující náskok. Mezi jejich trefami se odehrál možná klíčový okamžik zápasu, když brankář Marty Turco špatně vyjel pro puk a střelu Iana Laperriera do odkryté klece zastavil obránce Willie Mitchell.

Hráči Dallasu ale vyhráli přesvědčivě. Zatímco v prvních třech zápasech se od nich několikrát odklonilo štěstí a dvakrát prohráli až v prodloužení, tentokrát měli utkání pevně v rukou a Colorado přestříleli v poměru 39:23.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference
Philadelphia - Buffalo 5:4 (1:2, 1:0, 3:2)
Branky: 24. a 60. Forsberg, 13. Desjardins, 44. Nedvěd, 50. Umberger -11. a 47. Briere (na druhou Kotalík), 3. Vanek (Kotalík), 60. Grier. Zásahy brankářů: Esche 30/26 - Miller 33/28. Diváci: 20 092.
Stav série 2:2
Montreal - Carolina 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Branky: 26. Pěrežogin (Plekanec), 33. Souray - 11. Justin Williams, 12. Ward, 46. Brind'Amour. Zásahy brankářů: Huet 30/27 - Ward 25/23. Diváci: 21 273.
Stav série 2:2
Západní konference
Colorado - Dallas 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 5. Richardson - 24. a 59. Hagman, 8. Lehtinen, 39. Guerin. Zásahy brankářů: Theodore 38/35 - Turco 23/22.Diváci: 18 007.
Stav série: 3:1

Reklama

Související témata: