Hlavní obsah

Eliáš se těší na vybírání angažmá, ale ještě jedná s Devils

PRAHA

Nejbližší dny bude hokejový útočník Patrik Eliáš trávit s telefonem u ucha a řešit svou budoucnost v NHL. Pokud totiž v příštích hodinách neuzavře novou smlouvu s New Jersey, bude k dispozici od soboty na trhu nechráněných volných hráčů. Třicetiletému dvojnásobnému vítězi Stanleyova poháru potom bude moct nabízet lukrativní smlouvu kterýkoliv z třicítky klubů zámořské soutěže.

Článek

S blížícím se termínem 1. července se stupňuje snaha Devils udržet hráče, jehož si vybrali v roce 1994 v druhém kole draftu. V uplynulých letech se stal Eliáš hlavní oporou týmu. "V nejbližších dnech budu jen na telefonu, přemýšlet a řešit pro a proti. V dalších hodinách asi budou další jednání s Devils a pak s kýmkoliv. Bude to dva nebo tři dny jen o hokeji," řekl Eliáš novinářům v Praze. Spolu s přítelkyní Petrou Volákovou v nákupní galerii Atrium na Karlově náměstí autogramiádou podpořil projekt UNICEF "Pitná voda pro Rwandu."

New Jersey má ztíženou situaci tím, že v platovém stropu 44 miliónů dolarů figuruje i 3,6 miliónu pro Vladimira Malachova a 3,5 miliónu pro Alexandra Mogilného, kteří v klubu skončili, ale jejich smlouvy se nadále započítávají. I tak zkouší Eliáše udržet. "Jednání začala být konkrétnější až v posledních hodinách. Uvidíme, kam to povede. Zatím jsme nedošli k tomu, co by mě uspokojovalo. Moc času nezbývá, než začne volný trh a tam by možná ty částky mohly vypadat úplně jinak," uvedl Eliáš.

Při působení v Magnitogorsku při výluce v NHL onemocněl žloutenkou, nemohl hrát ještě polovinu základní části letošního ročníku, ale stihl všechny přesvědčit, že zájemce o jeho služby bude muset sáhnout hluboko do kapsy. V 38 zápasech nasbíral 45 bodů za 16 branek a 29 asistencí a v devíti duelech play-off si připsal 16 bodů za šest gólů a deset přihrávek.

V dubnu končit nehodlá

V pozici nechráněného volného hráče se ocitne poprvé a těší se. "Čím víc se blíží to datum, tak jsem nervózní. Je perfektní mít možnost volného výběru a uvidíme, jak se to všechno rozpoutá," prohlásil. Prioritou pro něj je klub, který bude mít šanci na zisk Stanleyova poháru. "Hlas srdce mě táhne tam, kde budu moct vyhrát. Byl jsem v organizaci New Jersey jedenáct let, z toho devět v NHL. Každý rok jsem hrál play-off a nedovedu si představit, že bych byl v týmu, který by v dubnu končil sezónu."

V současné době není úplně lehké určit, kdo bude mezi favority patřit. "Některé týmy ale mají větší pravděpodobnost. Soutěž bude s novými pravidly a platovým stropem vyrovnanější a vyrovnanější. Myslím si, že nikdo by před sezónou nečekal, že bude ve finále Carolina s Edmontonem. Je to skvělé pro hokej, že už nejsou jen slabé a silné týmy," řekl odchovanec třebíčského hokeje, který do zámoří vyrazil z extraligového Kladna.

Spekuluje se o zájmu hned několika týmů, mezi nimi i New Yorku Rangers s Jaromírem Jágrem a silnou českou kolonií. "Pokud zájem bude, tak mě to potěší, protože Rangers je tým s velkou tradicí. Neznamenalo by to tolik změn v mém životě, nemusel bych se nikam stěhovat. Ale nebudou to jen oni, kdo bude mít zájem," uvedl Eliáš.

Loučení by bylo těžké

V případě svého prvního zámořského přestupu ho čeká těžké loučení. "V New Jersey jsem prožil skvělou kariéru. Hodně mi ten tým dal, nemám si na co stěžovat. Nemám důvody, proč odcházet. Jediný důvod jsou jiné nabídky, kterým se s novými pravidly nebudou Devils rovnat," řekl hráč, který v 596 utkáních NHL zaznamenal 504 bodů za 223 tref a 281 přihrávek. Ve 111 duelech play off přidal 34 branek a 60 přihrávek.

O své dojmy po uzavření nové smlouvy se zřejmě podělí i s fotbalovým brankářem Petrem Čechem. S oporou Chelsea a české reprezentace se velký fanoušek fotbalu spřátelil a zůstávají spolu v kontaktu. "Teď jsme si psali, jak dopadla jeho operace," řekl Eliáš, který si nenechal ujít zápas českých fotbalistů s Itálií na mistrovství světa v Německu. "Jen škoda, že to tak dopadlo. Když ale do sehraného týmu zasáhnou zranění, ti kluci s tím nic nenadělají," mínil.

S Čechem se Eliáš potkal po návratu fotbalistů z Německa i v Praze. "Je pro mě fajn jako pro fanouška si s fotbalisty sednout a poslouchat, jaké z toho mají oni pocity," dodal Eliáš.

Reklama